1 min. čitanja

Je li došao kraj istarskoj pasiranoj rajčici?

Je li došao kraj istarskoj pasiranoj rajčici?
Foto: Pixabay

Podravka gasi svoju tvornicu za preradu industrijske rajčice u Umagu koja je ondje poslovala desetljećima. No, to nije kraj istarskoj pasiranoj rajčici. Tvornica se zatvara, ali uzgoj ostaje čime je barem zasad osiguran opstanak za tridesetak istarskih kooperanata.

Već iduće godine, Podravka proizvodnju seli u Kalnik.  

- Mi smo nakon dugih godina zaključili da nam je nedovoljna proizvodnja samo u Istri i iz tog razloga smo počeli proizvodnju rajčica na kontinentu. Drugim riječima, obnovili smo proizvodnju koja se prije 20 godina odvijala u Slavoniji i Podravini - rekao je Dalibor Kezele, direktor poljoprivrede Podravke.

Jača se proizvodnja na kontinentu, u Umagu zatvara tvornica koja ondje posluje pedesetak godina. No, suradnja se s lokalnim kooperantima nastavlja.  

- Znamo da njima treba pomidor i da pomidor iz Istre je cijenjen tako da ne vidim veliki problem oko toga da oni odustanu od naše proizvodnje, naglašava Dario Makovac, uzgajivač rajčice, Umag.

Podravka će u poslovnoj zoni nedaleko od Umaga izgraditi stanicu za otkup rajčice koja će ići na preradu u Kalnik. Upravo taj dio brine neke kooperante jer ne znaju kako će to funkcionirati.  

- Hoće li biti rentabilno za njih jer roba će stajati cijeli dan u kamionima i normalno za nas jer smo ograničeni. Ja ne znam kad će se kamion vratiti za par sati ili dan-dva, govori Stjepan Majkovica, uzgajivač rajčice, Umag.

Na mjestu sadašnje tvornice ostat će dvije središnje zgrade i dimnjak. Sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji mijenja se njihova namjena.

- Pošto se radi o razini industrijske zaštite, ostaje dimnjak i izvorne zgrade koji imaju svoju umjetnost i tradiciju. One će biti namijenjene poslovnom sadržaju. Predviđana je gradnja manjeg hotela, rekao je Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga.

Zatvaranje tvornice neće značiti gubitak radnih mjesta jer su u sezoni prerade rajčice u Umag dolazili radnici iz Podravkine tvornice ribljih konzervi u Rovinju, donosi Regionalni dnevnik.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.