3 min. čitanja

JAVNO JE DOBRO: “Tražimo odustajanje županije od davanja koncesije za gradnju plaže ispred Romane u Makarskoj”

JAVNO JE DOBRO: “Tražimo odustajanje županije od davanja koncesije za gradnju plaže ispred Romane u Makarskoj”
Foto: Vladimira Mascarell

SPLIT/MAKARSKA – Inicijativa “Javno je dobro” uputila je zahtjev za brisanjem točke 21. s dnevnog reda 8. sjednice Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije zakazane za dan 28. veljače, 2022. godine zbog nezakonitosti.

Traže odustajanje Splitsko-dalmatinske županije od namjere davanja koncesije za izgradnju plaže ispred Romane u Makarskoj zbog nezakonito napisanog prijedloga i priložene dokumentacije.

Njihovo pismo upućeno županu, vijećnicima Skupštine SDŽ, Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo i Stručnom povjerenstvu za dodjelu koncesija prenosimo u nastavku u cijelosti:

“U  točki 21. dnevnog reda, odnosno u Prijedlogu Odluke o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na dijelu k.o. Veliko Brdo, predio zapadno od auto-kampa Dalmacija i predio zapadno od Romane, Grad Makarska predlažete davanje koncesije na području koje je pod važećim koncesijama za gospodarsko korištenje (iznajmljivanje ležaljki i slično) do 2024. godine, a bez da su se oni prethodno raskinuli tj. stavili van snage. Prije raspisivanja novog natječaja smatramo kako je potrebno raskinuti dva postojeća ugovora o koncesiji KLASA: 934-01/13-01/0241 i KLASA: 934-01/14-01/0122. Podsjećamo vas kako su aktivisti tražili oduzimanje tih koncesija ovlašteniku Romana d.o.o. zbog nepravilnosti, no SDŽ nije po tom pitanju ništa poduzela te su tako oba koncesijska ugovora za gospodarsko korištenje i dalje na snazi. Ne postoji ni sporazuman raskid važećih ugovora, kao ni raskid od strane koncesionara Romana d.o.o.

U članku 2. prijedloga navodite nezakonito izdanu Građevinsku dozvolu bez iskazanog pravnog interesa (KLASA: UP/I-361-03/19-01/000174) kao podlogu za dodjelu koncesije za građenje, što je pravni paradoks jer s dokumentom (građevinskom) koji nije mogao biti izdan bez prethodno ishođene koncesije za građenje, tražite dodjelu upravo te koncesije. Zakon je, ne bez razloga predvidio iskazivanje pravnog interesa (koncesije za građenje) kao temeljnog dokumenta svakom zahtjevu za izdavanjem građevinske dozvole na pomorskom dobru kako bi se spriječile malverzacije, pogodovanje i ucjena novog koncesionara odštetom, a postupku izdavanja građevinske dozvole prethodio transparentan i javno objavljen zahtjev za koncesijom za izgradnju. Građevinska dozvola sama po sebi ne može biti razlogom odštete, već svaka moguća odšteta polazi iz iskazanog pravnog interesa kojeg Romana d.o.o. nema.

U članku 5. točka 6. natječaja za koncesiju naveden je iznos od 781.740,62 kn kao iznos odštete Romani d.o.o. ako ne bude izabrana na natječaju. Romana d.o.o. nema pravo na odštetu u ovom trenutku, a SDŽ nema prava pogodovanja bilo kome na natječaju na nezakonit način ucjenom u tom iznosu.

Poseban je problem stavak u kojem stoji da će izabrani ponuditelj naknadno mijenjati projektnu dokumentaciju na temelju koje mu je odobrena koncesija za građenje. Neovisno o tome što sama građevinska dozvola nije zakonita i ne može naknadno postati zakonita, čak i da ne postoji, dodjela koncesije za izgradnju plaže na temelju projekta koji će koncesionar sam mijenjati je štetna i nedozvoljena. Koncesija za izgradnju na pomorskom dobru treba se izdavati isključivo na temelju poznatog, javno objavljenog konačnog projekta, a ne na temelju privatnog dogovora gradonačelnika grada Makarske i od njega podržanog investitora na pomorskom dobru, što se iz medija moglo saznati.

Foto: Facebook/Romana Beach Resort

Zbog svega navedenog i svega nezakonitog što još nismo naveli, tražimo:

– brisanje točke 21. s dnevnog reda 8. Sjednice Županijske skupštine koja se ima održati 28. veljače, 2022.

– poništenje nezakonito izdane građevinske dozvole tvrtki Romana d.o.o.

– prestanak pokušaja naknadnog ishođenja pravnog interesa za Romana d.o.o. kao i za novog vlasnika Aminesa

Predlažemo, a s nadom da će vijećnici ovog saziva podržati:

Tematsku sjednicu Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije na temu:

  • Izgradnja na obali u SDŽ posebice na pomorskom dobru, s naglaskom na urbane plaže i nove luke – planiranje investicija, svrhovitost, argumentacija u smislu javnog interesa, transparentnost projekata i potrebna dokumentacija,

uz prisustvo javnosti, nezavisnih stručnjaka iz područja znanosti i civilnog društva kao izlagatelja”, stoji u pismu Inicijative “Javno je dobro” koju čine:

Spas Makarske plaže

Udruga za održivi razvoj Osejava

Društvo Marjan

Inicijativa mještana općine Dugi Rat

Udruga ZaNaS

Krizni Eko Kaštelanski Stožer

Građanska inicijativa Split

Udruga zviždača Republike Hrvatske

Udruga Kadulja – Split”

VRUJA – Festival bespravne gradnje i devastacije prirode

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.