4 min. čitanja

JAVILE SE POLJAKINJE Autorice pronađenog pisma u boci s paške plaže: "Mislili smo da se netko šali s nama"

JAVILE SE POLJAKINJE Autorice pronađenog pisma u boci s paške plaže: "Mislili smo da se netko šali s nama"
Foto: Foto: Barbara Lazar / Onet Podroze / Privatni album

Mislila je da je to šala i netko se lažno predstavljao kao novinar. Međutim, brzo je shvatila da članak u kojem opisuje njihovo pismo u boci koje je godinama bilo skriveno u na hrvatskoj plaži nije šala. U intervjuu za poljski Onet, Monika i Marysia razgovaraju o prijateljstvu koje prelazi s koljena na koljeno i otkrivaju zašto su svoju izvanrednu priču zatvorile u bocu prije sedam godina.

- Hej! Pročitala sam vaš članak o dvije poljske tinejdžerice koje su ostavile pismo u boci u Hrvatskoj. Jednostavno se dogodi da je jedna od njih moja prijateljica - stigla je poruka poljskoj kolegici manje od dan nakon što su prenijeli članak s Morskog HR.  

- Prvo što sam mislila da je divno, koliko je svijet malen! - kaže novinarka.

Priču o pismu u boci prvi je objavio upravo Morski HR, a u intervjuu za ovaj portal Barbara Lazar, koja je novu godinu odlučila dočekati na hrvatskom otoku Pagu, ispričala kako je tijekom obiteljske šetnje pronašla bocu s dva slova na poljskom jeziku, zakopanu prije nekoliko godina. Lazar, koja živi u Varaždinu, rekla je da je podijelila sadržaj tih "iznimno slatkih" pisama u nadi da će autorice čuti za njihovo otkriće i odlučiti je kontaktirati.

U početku su, međutim, i Monika i Marysia bile šokirane što je njihova priča čak pronašla put na internetu. Isprva je Monika čak mislila da su njihova braća odlučila iskoristiti svoje IT vještine i jednostavno ih tako nasamariti. No, članak u kojem se opisuje njihove pisme skrivene u Hrvatskoj ipak nije bio šala.

Njihovo pismo iz 2015. godine, 16-godišnja Monika i 13-godišnja Marysia započele su osnovnim informacijama:

"Živimo u Poljskoj, u blizini Krakova. Došli smo ovdje 25. srpnja s roditeljima i braćom. Proveli smo nevjerojatno vrijeme ovdje." Sljedeći element bila je "svečana prisega", u kojoj su Monika i Marijazija odlučile obećati da će se zajedno vratiti na Pag za 15 godina.

Ispada da je u to vrijeme Marijazija Mikołajek često posjećivala otok Pag sa svojom obitelji. Pa kad je 2018. ponovno došla na otok i sjetila se svojih zavjeta, bila je vrlo znatiželjna je li boca još uvijek na plaži.

– I bila je, na istom mjestu – priznala je Marysia u intervjuu za Onet Podróże.

Bilo je to vrlo intimno mjesto. Sišla bi niz liticu stepenicama i tamo je bila skrovita plaža. Sunčajući se na stijenama koje strše iz mora, primijetili smo veći razmak uz padinu i tu smo odlučili baciti bocu. Zatim smo je prekrili zemljom i travom.

Sama ideja pisanja pisma bila je rezultat tinejdžerske kreativnosti.

- Imale smo puno ideja od djetinjstva. Kao tinejdžerice, provodile smo vrijeme pišući kratke pjesme i pisma. Čini mi se da smo zato tijekom blagdana odlučili dobro iskoristiti ovo vrijeme i napisali to pismo - priznala jeMonika Lis u intervjuu za Onet Podróże.

Uzimajući svoje tinejdžerske "svečane zavjete", zamišljale su da će u budućnosti, kada se kao odrasle žene vrate na Pag s vlastitim obiteljima, doći na plažu i pronaći skrivenu bocu sa svojom djecom. I premda se danas tome nježno smiju, sama pretpostavka da će i njihova djeca biti prijatelji jedno s drugim čini se zaista ispravnom.

Danas Monika već ima 24 godine, diplomirala je pedagoške studije iz područja predškolskog i ranog školskog obrazovanja s engleskim jezikom, a trenutno studira englesku filologiju. Također je instruktorica skijanja, a nedavno je svoju avanturu započela kitesurfingom.

21-godišnja Marysia studentica je ekonomije i diplomirala je glazbenu školu prvog i drugog stupnja i još uvijek pohađa satove pjevanja. S bendom osnovanim zajedno s prijateljima nastupa i tijekom vjenčanja i drugih posebnih događaja. "Dolazimo iz takvih prilično umjetničkih obitelji", dodaju uglas.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Obitelj iz Varaždina na Pagu pronašla poruku u boci - Dvije poljske djevojke napisale su sebi obećanje...
Dvije djevojke iz Poljske, stigle su 2015. godine na ljetovanje u Hrvatsku na otok Pag. Dan prije odlaska, odlučile su napisati pismo, u kojem su same sebi zadale nekoliko zadataka i obećanja, od kojih je jedno: pronaći ovu bocu i dodati nove bilješke. Marysia i Monika živjele su

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.