2 min. čitanja

Na današnji dan 1778. godine James Cook je stigao na Havaje

Na današnji dan 1778. godine James Cook je stigao na Havaje
Foto: Unsplash

SVIJET - James Cook stigao je 18. siječnja 1778. godine na Sandwich otoke koji su kasnije preimenovani u Havaje. Na današnji dan 1911. godine izvršeno je pak prvo uspješno slijetanje zrakoplova na brod.

Engleski pomorac i istraživač James Cook, u potrazi za prolazom koji bi preko sjevera povezivao Tihi s Atlanskim oceanom, stigao je na današnji dan daleke 1778. godine na Sandwich otoke koji su kasnije preimenovani u Havaje.

Cook je tada otočje nazvao po svom zaštitniku Johnu Montaguu, grofu od Sandwicha. Havaji uskoro postaju najpoznatije usputno stajalište na svim trgovačkim rutama preko Tihog oceana.

Cook je bio čuven po svojim višegodišnjim putovanjima u istraživanju južnog Pacifika i priobalnih voda Sjeverne Amerike.

18. siječnja 1911. prvi je puta u povijesti izvršeno uspješno slijetanje zrakoplova na brod. Taj važan događaj pokrenuo je gradnju nosača zrakoplova, danas najvažnijih vojnih plovila u mornaricama.

Slijetanje je izveo pilot Eugene Burton Ely u zrakoplovu tipa Curtiss. Sletio je na posebno konstruiranu platformu na krmi američkog ratnog broda USS Pennsylvania, a zaustavio se pomoću kuke i snažne žice.

Brod USS Pennsylvania pripadao je kategoriji oklopnih krstarica, a porinut je 1903. godine. Radilo se o plovilu dužine 153,6 metara i istisnine oko 13.900 tona. Ely je poletio s kopna i sletio na brod dok je bio usidren u zaljevu San Francisca.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Havaji na udaru divovskih valova – Jedan prešišao dvokatnicu, drugi “upao” na svadbu | | Morski HR
Visoki valovi obrušili su se na južnim obalama Havaja na domove i poslovne prostore, poplavivši ceste i javne površine, a poremetili su i jedno vjenčanje na obali. Mnogi stanovnici Havaja tvrde da
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.