Jadroplovov brod Split spasio jednog pomorca s talijanskog tegljača

Posada broda “Split” Splitskog Jadroplova spasila je jednog pomorca sa talijanskog tegljača koji je sinoć potonuo u međunarodnim vodama 60 milja od Dubrovnika.

Brod Split bio je 3 milje od mjesta potonuća nakon poziva u pomoć. Zapovjednik Željko Sušić je zapovijedao akcijom spašavanja.

– U 22.44 sati prvi stradalnik je bio na palubi. Posada tegljača, prije nego li je tegljač potonuo je uspjela prekinuti tegalj i nije uspjela poslati znak za pomoć, već je to u ime njih poslala maona na kojoj je bilo 11 članova posade, ali nisu bili ugroženi – ispričao je Šušić za Radio Split.

Centar za spašavanje u Brindisiju je zatražio pomoć, a zapovjednik Sušić je ugasio motore, doslovno klizajući do pozicije, gdje su pronašli zapovjednika Giuseppea Petraru, koji je tek nakon par sati kazao što se događalo.

– Došlo je do prodora mora u krmeni dio tegljača. Kako, zbog čega i od kuda, ne znam. Pumpa nije bila tog kapaciteta da to ispumpa i u 20.30 sati remorker je potonuo. Za četvoricu je on siguran da su se našli, jer su svi zajedno bili u jednom krugu, a za dvojicu nije siguran jesu li uspjeli izići iz tegljača. To su bili strojari, koji su u tom momentu bili u strojarnici – priča Sušić.

No ni ova trojica u moru temperature 16 stupnjeva nisu imali sreće, jer je splav za automatsko napuhivanje nađena prazna, kao i pojasevi.

Tijela troje preminulih pomoraca izvukle su posade broda “Danče” hrvatske obalne straže i talijanska posada helikoptera. Za dvojicom se još traga no u talijanskim medijima već su proglašeni preminulima.

Zoran Vukičević

PROČITAJTE JOŠ:

Za dvoje članova posade talijanskog tegljača tragaju brodovi i zrakoplovi Obalne straže
Pronađena tijela tri člana posade talijanskog tegljača „Franco P“, nastavlja se akcija traganja za ostalima