3 min. čitanja

Jadran prvi put potpuno pokriven mjerenjima s meteorološko-oceanografskih plutača

Jadran prvi put potpuno pokriven mjerenjima s meteorološko-oceanografskih plutača
Foto: DHMZ

I posljednja, peta po redu, meteorološko-oceanografska plutača Državnog hidrometeorološkog zavoda postavljena je danas na lokaciji blizu svjetionika Blitvenica, nedaleko otoka Žirje, u šibenskom arhipelagu. Time je završena izgradnja državne mreže meteorološko-oceanografskih plutača koja predstavlja važan segment DHMZ-ovog strateškog projekta METMONIC kojim se modernizira meteorološka motriteljska mreža u Hrvatskoj.

Tako je na području teritorijalnih voda Republike Hrvatske usidreno ukupno pet meteorološko-oceanografskih plutača koje će osigurati pouzdane podatke o stanju atmosfere i mora na području Jadrana. To će, kažu, značajno doprinijeti sigurnosti života, pomorskog prometa i aktivnosti na moru te će biti važna podrška sustavu pravovremenog upozorenja na opasne vremenske prilike.

Foto: DHMZ

– Naša mreža mjerenja mora trenutno je najmoderniji sustav mjerenja meteorološko-oceanografskih prilika na cijelom Jadranu. Vrijednost svih pet meteorološko-oceanografskih plutača s integracijskom IT platformom, modularnim programskim paketima za daljinsko upravljanje i sidrenim linijama iznosi 12,345 milijuna kuna, a dio je strateškog projekta čija ukupno vrijednost premašuje četverogodišnji proračun DHMZ-a. Projekt METMONIC značajno će osuvremeniti i poboljšati naš rad putem uvođenja najsuvremenijih tehnologija i opreme. Meteorološki i oceanografski podaci s plutača omogućit će u narednom razdoblju razvoj operativnog prognostičkog oceanografsko-meteorološkog sustava, njegovu uspostavu i kontinuirano održavanje kojim će se unaprijediti sigurnost pomorske plovidbe, potpora prilagodbi na klimatske promjene, zaštita od onečišćenja Jadrana, akcije traganja i spašavanja na moru te potencijalno i druge aktivnosti na Jadranu – istaknula je glavna ravnateljica DHMZ-a, dr. sc. Branka Ivančan-Picek.

Nakon Visa, Palagruže, Molunata, Kvarnera, posljednja plutača postavljena je na lokaciji Blitvenica koja je ujedno bila jedna od najzahtjevnijih zbog sidrenja na strmom dnu i na najvećoj dubini od 211 metara što predstavlja rekord u sidrenju na hrvatskom dijelu Jadrana. Nakon sidrenja plutača slijedi period testnog rada (cca. 12 mjeseci) nakon kojeg će uspostavljena mreža plutača omogućiti DHMZ-u prikupljanje važnih meteoroloških i oceanografskih podatka na otvorenom moru.

Podaci s plutača bit će dostupni korisnicima putem Centralne integracijske platforme koja se također razvija unutar METMONIC projekta. Plutače, koje predstavljaju samostalni objekt na moru, na sebi nose sustave za mjerenja meteoroloških parametra, površinskih i dubinskih oceanografskih parametara te pomorsku navigaciju, električno napajanje i telekomunikacije. Na plutačama su instalirani dualni meteorološki senzori, valomjeri površinskih valova mora te strujomjeri koji sondiraju morske struje do dubina od 150 metara.

Foto: DHMZ

Sve će to omogućiti kontinuirano prikupljanje podataka poput temperature zraka i mora, relativne vlažnosti, tlaka zraka, brzine i smjera vjetra, kao i Sunčevog zračenja te površinskih valova na lokacijama na kojima su se do sada radila samo povremena mjerenja.

– Svi mjerni podaci s plutača slat će se u satnim i trosatnim porukama putem GSM ili satelitske komunikacija u prijemni centar u Službi regionalni centar za Jadran, pri DHMZ-ovom Područnom meteorološkom uredu – Split. To će omogućiti pružanje pravovremenih i detaljnih meteoroloških i oceanografskih informacija pomorcima, nautičarima i svim zainteresiranim korisnicima, a po prvi put u Hrvatskoj podaci mjerenja s plutača odašiljat će se u realnom vremenu svim brodovima s AIS radio sustavima u blizini plutača. Svjetlosna signalizacija i pasivni radarski reflektor na plutačama također će pridonijeti sigurnosti na moru – pojasnio je voditelj projekta METMONIC, mr. sc. Stjepan Ivatek-Šahdan.

Instalacija meteorološko-oceanografskih plutača dio je Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Hrvatskoj – METMONIC kojeg DHMZ provodi od listopada 2017. i čiji je završetak predviđen za kraj lipnja 2023. godine.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.