2 min. čitanja

IZVRSTAN VIDEO "Umjesto da vas zaštiti, ronilačka bova je u Hrvatskoj meta koja će vas ubiti!"

IZVRSTAN VIDEO "Umjesto da vas zaštiti, ronilačka bova je u Hrvatskoj meta koja će vas ubiti!"
Foto: Youtube / Screenshot

Podmorski ronilac koji na Youtubeu ima kanal Skarksub objavio je odličan video u kojem brutalno iskreno govori o golemom problemu s kojim se njegovi kolege suočavaju roneći u hrvatskim vodama.

- U današnjem videu surova stvarnost hrvatske nautičke nesposobnosti. Ronilačka bova je meta za idiote umjesto da bude jasan signal i sigurno područje za ronioce. Postavili smo lažnu bovu ispod koje nema ronilaca i ono što ste vidjeli, sve se dogodilo u roku od 1 sata.

Svake godine nekoliko ronilaca izgubi život zbog debila koji nemaju potrebno znanje za upravljanje brodom - poručuje ovaj podmorski ribolovac u opisu videa, u kojem je čak i snimio više plovila koji jasno krše Pomorski zakonik i Pravilnik o sigurnosti plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru RH.

Ronilačka bova s crveno-bijelom zastavicom mora biti stalno uz ronioca i znak je svim plovilima da se ne približavaju bliže od 100 metara! To označava i međunarodna plavo-bijela brodska signalna zastavica (za slovo A), koja se istakne na plovilo, kada je u tijeku ronjenje.

No mnogi nepismeni i znatiželjni nautičari rade upravo obratno, približavaju se bovi, često misleći da je ona nekakav cilj do kojeg treba doći ili čak bovu uzeti kao suvenir. Najčešće žrtve su stoga ronioci koji više gotovo nigdje nisu sigurni zaroniti, odnosno izroniti.

Autor ovog videa upravo upozorava na one koji se ne pridržavaju pomorskih pravila i životno ugrožavaju ronioce, a neke je snimio i objavio registracije njihovih plovila!

Posebno usmjerava pozornost na problem charter plovila koja unajmljuju vikend-skiperaši koji se u Hrvatskoj kolokvijalno zovu "Alpska mornarica". Pojašnjava i što je potrebno policiji i lučkoj kapetaniji da budu učinkovitiji, napune proračun i tim novcem kupe još opreme i plovila kako bi učestalije i učinkovitije kontrolirali Jadran.

Video svakako preporučamo gledati i dijeliti!

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VAPAJ PODVODNIH RIBOLOVACA “Ne smijete glisirati 100 m od ronilačke bove i 300 m od obale!” | | Morski HR
Divljanje plovilima snažnih motora uzima svake godine sve više maha. Najčešće žrtve su ronioci čije bove služe za upozorenje plovilima da se ni slučajno ne priližavaju u krugu od 100 m, no umjesto
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.