2 min. čitanja

Izvanredna skupština Brodosplita ipak nije održana – Za sad ništa od isplate zadržane dobiti

Izvanredna skupština Brodosplita ipak nije održana – Za sad ništa od isplate zadržane dobiti
Foto: Brodosplit

SPLIT – Izvanredna skupština Brodograđevne industrije Split, na kojoj je trebala biti donesena odluka o isplati zadržane dobiti u ukupnom iznosu od gotovo 251 milijun kuna, ipak nije održana. Potvrdio nam je to glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić, uz pojašnjenje da se “nisu stekli uvjeti za održavanje”, ali bez detaljnijeg obrazloženja, prenosi Novi list.

Izvanredna skupština Brodosplita i prijedlog odluke o isplati dividende, pogotovo što je riječ o brodogradilištu i tolikom iznosu zadržane dobiti, i to iz 2013., 2016. i dijela 2017. godine, izazvalo je zanimanje, ali i reakcije u javnosti.

Iz splitskog škvera potom su pojasnili i ustvrdili kako DIV, kao većinski vlasnik Brodosplita, neće primiti nikakvu stvarnu novčanu isplatu dividende te da je zapravo riječ samo o prijeboju unutar Grupe u cilju realizacije projekta istraživanja i razvoja.

Prema onom što su naveli iz splitskog škvera, novčana isplata dividende bila je predviđena samo za ostale dioničare i to u ukupnom iznosu od 428.862 kune s obzirom na to da DIV Brodogradnja drži čak 99,8 dionica Brodosplita d.d.

Još prije jučerašnje informacije, komentar izvanredne skupštine Brodosplita zatražili smo od resornog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

– Slijedom odredbi Ugovora o prodaji i prijenosu dionica Brodograđevne industrije Split d.d., Republika Hrvatska je preuzete obveze spram Društva ispunila u cijelosti, a Program restrukturiranja okončan je 28. veljače 2018. U članku 22. Ugovora o prodaji i prijenosu dionica Brodograđevne industrije Split d.d. navodi se da se kupac obvezuje da će dobit Društva i/ili ovisnih društava iz članka 4. Ugovora, ostvarenu tijekom razdoblja restrukturiranja, kupac i s njim povezana društva, koja na isplatu imaju pravo temeljem dionica i vlasničkih udjela, reinvestirati u Društvo. Društvo je nakon procesa restrukturiranja postalo privatno i Republika Hrvatska ne može utjecati na Skupštinu dioničara s obzirom na to da se radi o poduzeću u kojem nema svojih udjela – stoji u odgovoru kojeg je Novi list dobio iz tog ministarstva.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Brodosplit demantira isplatu dividendi: “DIV GRUPA posudila je sredstva za isplatu plaća radnicima”
Kasnili s plaćama radnicima Brodosplita, a vlasnicima dijele profit od 250 milijuna kuna!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.