1 min. čitanja

Izrael poriče da je Ukrajinu preko Estonije opremio protubrodskim raketama

Izrael poriče da je Ukrajinu preko Estonije opremio protubrodskim raketama
Foto: 9gag / IAI

Izraelsko ministarstvo obrane u subotu je odbacilo izvješće u kojem stoji da je na zahtjev Estonije pristalo opremiti Ukrajinu raketnim sustavom zemlja-more Blue Spear (5G SSM). Takvo su, naime, izviješće objavili jučer i neki hrvatski mediji, no da je ono lažno, potvrđeno je već desetak sati prije od Izraela i od Estonije!

Ukrajinski novinar Rostyslav Demchuk izvijestio je u petak da je Estonija, koja je u listopadu 2021. kupila neodređeni broj sustava Blue Spear od svog proizvođača Israel Aerospace Industries (IAI) u listopadu 2021., zatražila od Izraela odobrenje za prijenos jednog od sustava ukrajinskim Oružanim snagama, za obranu protiv ruske invazije .

Demchuk je tvrdio da je Izrael udovoljio zahtjevu baltičke nacije, no i Estonija i Izrael odbacili su ovu tvrdnju, piše Jerusalem post.

Od Izraela se očekuju djela, a ne samo izjave

Raketni sustav Blue Spear jedan je od najnaprednijih protubrodskih raketnih sustava na svijetu, koji omogućuje lansiranje s kopnenih platformi uz let velikom podzvučnom brzinom.

Povećanje pomoći bilo bi “znatan korak” u usporedbi s onim što je Izrael već pružio, a bilo bi više simbolično i “ne bi uključivalo značajne količine zaliha” zbog pomoći koju su već pružile SAD i europske zemlje, navodi se u izvješću. ‘

Jeruzalem pokušava uspostaviti ravnotežu između Rusije i Ukrajine, ali SAD i neke europske zemlje očekuju od Izraela da zauzme jasniji stav o tome na čijoj je strani “i da svoju odluku potkrijepi djelima, a ne samo izjavama.”

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.