1 min. čitanja

Izrađuje se Studija izvodljivosti za uvođenje električnih brodova do Elafitskog otočja

Izrađuje se Studija izvodljivosti za uvođenje električnih brodova do Elafitskog otočja
Foto: Morski HR

DUBROVNIK – U Dubrovniku je u petak održana radionica za lokalne dionike projekta e-LAFITI, koji se financira iz programa „European Islands Facility“ – NESOI Europske Unije. Sudionici su iz prve ruke dobili informaciju o planu uvođenja električnih plovila za Elafite.

Ovom su prilikom Dubrovačka razvojna agencija DURA i Grad Dubrovnik, kao korisnici darovnice za provedbu projekta e-LAFITI,  predstavili njegov glavni cilj, a to je izrada studije izvodljivosti o uvođenju električnih brodova prema Elafitskim otocima. Naime, DURA-i je u sklopu navedenog projekta za izradu studije izvodljivosti odobrena darovnica u iznosu od 60 tisuća eura.

Izrađivači studije su tvrtka iCat te Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba, čiji su predstavnici također sudjelovali na radionici na kojoj su predstavili nacrt same studije i smjer u kojem će se ona dalje razvijati.

Iz gradske uprave moglo se doznati da grad već nekoliko godina razvija modele uvođenja električnog brodskog prijevoza (Dubrovački električni brodski tramvaj) te da su takva nastojanja obuhvaćena i strateškim projektom „Poštujmo Grad“ kao i Akcijskim planom provedbe projekta do 2025. godine.

Studija izvodljivosti, čija je izrada u tijeku, analizirat će rješenja primjene električnih brodova kao redovitog prijevoznog sustava za Elafite te istražiti sve relevantne čimbenike poput ekonomskih, tehničkih, zakonskih i utjecaja na okoliš, a kako bi se utvrdila vjerojatnost uspješnog uvođenja takvog sustava.

Električna transportna rješenja s niskim emisijama koja povezuju otoke plovilima poput električnih solarnih brodova optimalno su rješenje za kratka putovanja, čime bi se značajno smanjilo zagađenje mora i otoka. Uz novu kvalitetu linijskom pomorskom prijevozu ovakav projekt doveo bi i do disperzije turističkog prometa na otoke i druga područja van gradskog središta, poručuju iz dubrovačke gradske uprave.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.