Iznimno rijetka i zaštićena ptica malo se odmorila u Kruševu, na svom putu prema jugu

Ćelavi ibis, koji je inače iznimno rijetka i zaštićena ptica, uočen je na području Zadarske županije, točnije u Kruševu. Odmah je pobudio zanimanje medija, ali i znanstvene javnosti.  

Ćelavi ibis ptica je selica koja boravi u polupustinjskim ili stjenovitim predjelima, često blizu vodotoka. Ugrožena je vrsta, a može se naći u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku.

O zanimljivom putniku javili su iz Udruge Biom – organizacije civilnog društva koja se bavi očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom – Javnoj ustanovi Natura Jadera.

U Hrvatskoj su izumrle gnijezdeće populacije čak šest vrsta ptica ugroženih na globalnoj razini i to: dalmatinski pelikan, ćelavi ibis, crvena lunja, crkavica, sup starješina i droplja.  

PONOVNO U HRVATSKOJ – Ćelavi ibis ovaj put svratio do Paklenice | | Morski HR
Iznimno rijetka i strogo zaštićena ptica, koja je u Hrvatskoj izumrla prije više od 200 godina, ponovno je viđena na teritoriju Hrvatske, ali ovaj put nešto južnije od prijašnje lokacije. Ova rijetka

Kako je ćelavi ibis postojao u zatočeništvu zahvaljujući odličnom poslu ornitologa kroz projekt reintrodukcije, danas se opet gnijezdi u Njemačkoj i Austriji. Kroz isti su projekt ibisi uspješno i naučeni na svoj stari seobeni put do zimovališta u Italiji i natrag. Tim putem, ponekad, poneki ćelavi ibis skrene i u Hrvatsku, što je prošli put loše završilo, ali ovaj put ne odličnom suradnjom Udruge BIOM, Natura-Jadera JU i lovaca, prenosi Novi Radio Zadar.

- U petak smo dobili dojavu da je ibis odabrao Kruševo da malo odmori te je postojala opasnost da će slučajno i zbog neznanja, ponovno nastradati.  Udruga BIOM je obavijestila nas, a mi lovnika u Kruševu da je ptica na njihovom teritoriju. Nakon što se par dana odmarao i hranio u polju kraj Kruševa, ibis je jučer otišao, preko Vodica dalje. Nadajmo se da će ga i tamo paziti kao kod nas - rekla je za Novi radio Morana Bačić iz Natura Jadere.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: Izuzetno rijetka i ugrožena ptica Sjeverni ćelavi ibis skrenula s rute i sletjela kod Rijeke | | Morski HR
Na grobničko polje u petak je sletjela toliko rijetka ptica, da je odmah pobudila interes medija i znanstvene javnosti. Na polje je sletila ptica selica Sjeverni ćelavi ibis koja boravi u