1 min. čitanja

Kritično ugrožena jedinka zaštićenog morskog psa kod Brijuna uspješno puštena u more

Kritično ugrožena jedinka zaštićenog morskog psa kod Brijuna uspješno puštena u more
Foto: Aquarium Pula

BRIJUNI – Stručnjaci iz Aquariuma u Puli danas su u akvatoriju Nacionalnog parka Brijuni vratili u more zaštićenu vrstu sklata sivca (Squatina squatina).

Podsjetimo, prije 10-ak dana jedan je ribar iz Premanture na dubini od 23 m u svojim trostrukim mrežama stajaćicama za sipe na području rta Kamenjaka ulovio neozlijeđenu, mladu, juvenilnu jedinku (50-60 cm) “plosnatog morskog psa” za kojeg se ispostavilo da je kritično ugrožena vrsta. Životinja je potom dopremljena u Aquarium Pulu, gdje je pregledana i danas napokon opet puštena u morske dubine.

Naime, radi se o kritično ugroženoj vrsti, a NP Brijuni (44°54’27.4″N 13°44’26.4″E) predstavlja pogodno područje za opstanak bioraznolikosti i povećanje brojnosti jedinki. Sklat sivac pridnena je vrsta morskog psa koja obitava u umjerenom pojasu Atlantskog oceana (od Kanarskih otoka do južnog Sjevernog mora), na dubinama od 5 – 150 m. U Sredozemnom i Crnom moru sklat sivac je vrlo rijedak.

Samo je vrsta S. squatina zabilježena u Jadranu, dok vrsta S. oculata ostaje nepoznanica čime se produbljuju sumnje u njezino regionalno izumiranje. Za vrstu S. squatina postoje nalazi i odraslih i mladih jedinki što upućuje na to da neka područja u Jadranu koriste za koćenje mladunaca.

No zbog čega je sklat toliko važan? Znanstvenici tvrde da je upravo ova vrsta morskog psa igrala važnu ulogu u povijesti hrvatskog ribarstva, njezino meso pomoglo je stanovništvu da preživi surovo podneblje i održi se na Jadranskoj obali. Njoj u čast nazvana je i vrsta mreže, a mnoge obitelji nosile su nadimak po ovoj ribi.

Sklat je zbog svoje kasne zrelosti i malog broja potomaka mogao biti hrana našim djedovima sve dok se riba lovila umjereno (na ruke). Već od davno to više nije slučaj, suvremeni način ribolova sklat ne može izdržati i trenutno je u fazi izumiranja, nestao je iz gotovo svih dijelova Sredozemlja pa čak i Atlantika, osim na jednom mjestu na Kanarima gdje turisti ciljano dolaze roniti samo da bi vidjeli sklatove.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.