2 min. čitanja

Izložba posvećena riječkoj tvornici čokolade koja je stradala još u 2. svjetskom ratu

Izložba posvećena riječkoj tvornici čokolade koja je stradala još u 2. svjetskom ratu
Foto: Regionalni Dnevnik

Riječka tvornica čokolade i kakaa, koja je stradala u 2. svjetskom ratu i od koje je ostalo vrlo malo eksponata, dobila je svoju prvu izložbu plakata i reklamnih razglednica. Otvorena je u Opatiji, jer su davnih dana opatijski hotelski gosti konzumirali slastice iz riječke tvornice, prve takve vrste u Hrvatskoj, osnovane davne 1896.godine.

Tvornica čokolade i kakaa u Rijeci stradala je u bombardiranju jer se nalazila neposredno uz zapadnu industrijsku zonu gdje su bile tvornice koje su radile za vojne potrebe. Ratna kolateralna žrtva prestala je stoga proizvoditi tone čokoladnih bombona, tabli, tortica i kakaa u prahu.

- Evo iza mene jedan je plakat gdje se vidi da je to bio jedan cijeli proizvodni kompleks od nekih šest, sedam velikih pogonskih zgrada sa stotinjak zaposlenih, dakle to je bila industrija, a ne manufaktura - rekao je za Regionalni Dnevnik Velid Đekić, autor izložbe, Muzej grada Rijeke.

Budući da je tvornica sravnjena sa zemljom, o njoj postoje tek zapisi u starim dokumentima izloženima u Palači šećera.

- Ali imamo jednu seriju prekrasnih plakata i reklamnih razglednica, nešto sitno i predmeta koji su ostali, u kojima se pakirao kakao, čokolada i slično, evo danas smo napravili prvi put koliko sad znamo, a to je tako, prvu izložbu posvećenu riječkoj tvornici kakaa i čokolade - dodaje Đekić.

I to u Opatiji koja je s Rijekom povezana na mnogo načina.

- Zanimljivo je što su zapravo i opatijske hotele i u ono vrijeme, tvornica je izgrađena 1896., opskrbljivala je opatijske hotele svojim proizvodima i koji su proizvodili slastice - kaže Ivan Sarajlić, glasnogovornik Liburnia rivijera hotela.

Opatijski gosti i danas vrlo rado konzumiraju slatke proizvode, a uz izložbu o tvornici čokolade puno i nauče.

- Brojni gosti su bili iznenađeni kao i lokalno stanovništvo, pogotovo mlađe generacije nisu znale da je postojala tvornica čokolade tako da nam je drago da smo uspjeli približit i gostima i na njihov zahtjev te nagovor smo mi i produžili trajanje ove izložbe, tako da će trajati tijekom cijelog adventa i za vrijeme siječnja - zaključila je Rose Marie Šturlić, direktorica opatijskog hotela.

Ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.