2 min. čitanja

Izložba 'Plivati kao ti ne može svatko'

Izložba 'Plivati kao ti ne može svatko'
Foto: Naonar / Facebook

PULA - U petak 26. svibnja u pulski Dnevni boravak Rojca dolazi interdisciplinarni umjetnik i psiholog Josip Kresović, a predstavlja se izložbom 'Plivati kao ti ne može svatko'.

Otvorenje će biti u 20 sati, a održat će se i razgovor s umjetnikom. Izložba ostaje otvorena do 26. lipnja 2023. godine.

Foto: Grad Pula

- Svaki put kad zaronim duboko u more, osjećam se sigurno. Odsječen. Sam sa sobom. Čujem prigušene zvukove obližnjeg broda, kamenčiće koje struja nosi, pucketanje u uhu. Tu je hladno, ali ugodno. Ali ne mogu dugo biti dolje. Moram izaći po zrak, natrag u buku koje se bojim. Koje sam se bojao. Pozivam te buko sada da ispuniš moju glavu. Ne možeš mi ništa. Želim i dalje roniti i vraćati se po zrak i plivati i plutati na površini i opet roniti. Ti koji gledaš. Plivati kao ti ne može svatko. Nema ništa strašnije od dubine vlastitog mora u kojeg te strah pogledati, staviti glavu ispod vode dok iza nogu koje te lamatanjem održavaju na površini gledaš u modro ništavilo. Kao da će te progutati. Ti koji gledaš. Gledaš u moj dijalog s mojim modrim ništavilom. Upitam ga nešto, ono mi odbrusi. Upita ono mene pa mu ja odbrusim. Nekad je pretiho šaptalo, pa sam morao uzeti više zraka i zaroniti dublje da me bolje čuje. Budala. Pravi se da ne čuje. A ja još gori. Nismo se razumjeli. Ti koji gledaš. Sve što vidiš smo ja i modro ništavilo skupa napravili, od materijala koji su nam bili nadohvat ruke: tijelo, simpatička težina u prsima, otac, emocija, majka, nečije oči, brat, nečiji dodir, san, prijatelj. Možda danas pogledaš u svoje ništavilo. I bude te strah. Ali svejedno pogledaš. Plivati kao ti ne može svatko - kaže autor Josip Kresović.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.