2 min. čitanja

Izložba Dubrovnik i UNESCO - Umijeće sokolarenja, čipkarstva, suhozidne gradnje, klapske pjesme i Feste sv. Vlaha

Izložba Dubrovnik i UNESCO - Umijeće sokolarenja, čipkarstva, suhozidne gradnje, klapske pjesme i Feste sv. Vlaha
Foto: Grad Dubrovnik

DUBROVNIK - U ‘Godini UNESCO-ove svjetske baštine’ u petak, 24. svibnja 2024. u Kneževu dvoru otvorena je središnja izložba ‘Dubrovnik i UNESCO’. Na izložbi koju su organizirali Dubrovački muzeji i Državni arhiv u Dubrovniku javnosti je predstavljena vrijedna arhivska građa iz razdoblja Dubrovačke Republike (1022. – 1808.) koja je upisana krajem 2023. na UNESCO-ovu listu ‘Sjećanje svijeta’ te predmeti iz bogatog fundusa Dubrovačkih muzeja.

Foto: Grad Dubrovnik

- Dubrovački muzeji svoj doprinos ovoj obljetnici dali su kroz odabrane predmete iz svog bogatog fundusa, koji svoje izvorište također imaju među zaštićenim gradivom Republike i UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Prezentirana građa vezana je uz umijeće sokolarenja, hrvatsko čipkarstvo, mediteransku prehranu, umijeće suhozidne gradnje, klapsku pjesmu i Dubrovčanima nezaobilaznu Festu sv. Vlaha - istaknula je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, podsjetivši kako je Dubrovnik na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine uvršten u listopadu 1979. kao srednjovjekovni planirani grad.

- Upis Feste sv. Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2009. godine potvrda je duboke i čvrste povezanosti Dubrovčana sa svojim Parcem. Biti dio UNESCO-ove obitelji i štovati nebeskog zaštitnika ostaje trajna obveza svjedočanstva vjere, zahvalnosti, molitve i ponosa. Dubrovnik i sv. Vlaho nerazdvojni su pojmovi, a 3. veljače zajedno obilježavaju svoj najsvečaniji i najuzvišeniji dan - onaj tisućgodišnje tradicije. Upisom arhivskih fondova iz vremena Dubrovačke Republike na listu ‘Sjećanje svijeta’, sačuvano bogatstvo konačno je prepoznato kao dio svjetske baštine, a osim što svjedoči o državno-pravnom ustroju Republike te razvijenom konzularnom i diplomatskom sustavu vanjskih odnosa, služi kao neiscrpan izvor za razumijevanje svakodnevnoga života jedne zajednice, samostalne republike, na razmeđu Mediterana i Balkana - zaključila je Michl.

- Danas proslavljamo tri iznimna jubileja koja svjedoče o bogatstvu i jedinstvenosti naše kulturne baštine. Proglašavajući 2024. godinom UNESCO-ve svjetske baštine slavimo naše bogato povijesno, kulturno i baštinsko naslijeđe. To je prilika da oživimo i produbimo pamćenje Grada. Biti grad pod zaštitom UNESCO-a nosi sa sobom i veliku odgovornost, stoga stalno radimo na očuvanju i održivosti, a danas možemo reći da smo pokrenuli procese koji će omogućiti život grada na održivim postavkama. UNESCO nam je u tome partner i savjetnik. Bio nam je oslonac u teškim vremenima - i nakon razornog potresa 1979. godine, kada smo postali dijelom UNESCO-ove obitelji, ali i u Domovinskom ratu te poslijeratnoj obnovi nakon teških razaranja. Večerašnja izložba još jednom će nas podsjetiti na svo to naše neizmjerno povijesno bogatstvo, kojim se svi izuzetno ponosimo i koje ostavljamo u nasljeđe našoj djeci, nastojeći im pri tom ukazati i na njihovu ulogu baštinika povijesti čovječanstva – zaključio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

U prigodom programu otvaranja izložbe „Dubrovnik i UNESCO“ koja ostaje otvorena u Kneževu dvoru do 31. listopada, nastupila je Muška klapa Folklornog ansambla Linđo, a program je vodila Marijana Aksić Vitković.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.