1 min. čitanja

Izložba "Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. do sredine 20. stoljeća"

Izložba "Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. do sredine 20. stoljeća"
Parobrod "Soko II" s posadom; nepoznati fotograf, 1911.; tisak, papir; 12 × 20,1 cm; DUM PM 3227 Foto: Dubrovački muzeji

U sklopu Dubrovačkog zimskog festivala u četvrtak 7. prosinca u 12 sati u Kneževom dvoru bit će otvorena izložba Dubrovačkih muzeja "Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. do sredine 20. stoljeća".

Izložba je nastala u koautorstvu više kustosice Ljerke Dunatov i kustosa Dina Lokasa, dok grafičko oblikovanje potpisuje Studio m&m, a autori likovnog postava su Željko Ćatić i Ivona Michl.

Na izložbi će biti predstavljeno oko 280 fotografija i razglednica s motivima brodova nastalih u razdoblju od 1866. do 60-ih godina 20. stoljeća koji su bili u vlasništvu dubrovačkih brodara i drugih brodarskih društava koji su uplovljavali u dubrovački akvatorij. Na njima su prikazani parobrodi velikih poduzeća obalne linijske plovidbe, kao što su Dubrovačka parobrodska plovidba, Austrijski Lloyd, Mađarsko-hrvatsko parobrodarsko društvo (Ungaro-Croata), Dalmatia te Jadranska plovidba.

Prvi put predstavit će se građa iz fundusa Pomorskog i Kulturno-povijesnog muzeja, kao i posuđeni predmeti iz privatnih zbirki. Osim rijetkih litografskih, prikazane razglednice uglavnom su izrađivane prema predlošku fotografije i u tehnikama svjetlotiska i bakrotiska.

Izložba “Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. do sredine 20. stoljeća“ može se pogledati u Kneževu dvoru do kraja travnja 2024. godine, javlja Radio Dubrovnik.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.