1 min. čitanja

Izložba “Američki san u Splitu – Od Olympije Do Male Floramye”

Izložba “Američki san u Splitu – Od Olympije Do Male Floramye”
Foto: Muzej grada Splita / Facebook

SPLIT – Uoči svetog Duje, zaštitnika grada Splita, 5. svibnja 2022. g. u 19.00 h otvorit će se u Galeriji Muzeja grada Splita izložba naziva „Američki san u Splitu – Od Olympije do Male Floramye“.

Prije nešto više od stotinu godina u splitsku luku doplovili su saveznički brodovi koji su imali zadatak čuvati mir na ovom turbulentnom prostoru. Boravak američke mornarice na čelu s krstaricom Olympijom i admiralom Philipom Andrewsom je u uspavani grad na rubu propalog Austro-Ugarskog carstva osim mira, donio zvukove i plesne korake one stepa, oživio društveni život te popularizirao neobični sport s palicom, kojeg su u Novom dobu pogrešno nazvali baisy-ball.

Na izložbi će se moći vidjeti dosad neobjavljene fotografije Olympije u Splitu, originalnu baseball palicu koja je pripadala dvojici američkih mornara, inače fanova Chicago Cubsa, ali i lijepe večernje haljine koje su Splićanke odijevale za posebne prigode, poručuju iz Muzeja grada Splita

Memorija na boravak Olympije i njen utjecaj na građane Splita kao i zasluge admirala Andrewsa je izblijedjela, stoga nam je zadovoljstvo podsjetiti na vremena koja su grad Split obilježila u međuratnom razdoblju, ali i istaknuti da je Philip Andrews zbog svojih dobrih djela postao drugi počasni građanin Splita te zaslužuje trajno obilježje u Gradu.

Foto: Muzej grada Splita / Facebook

Autorice izložbe su Darka Perko Kerum i Mia Kragujević, kustosice u Muzeju grada Splita, a bit će otvorena do kraja rujna 2022. godine.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.