2 min. čitanja

KUMULATIVNO ZAGAĐENJE Izlijevanje nafte u Sjevernom moru premašilo sigurnu razinu

KUMULATIVNO ZAGAĐENJE Izlijevanje nafte u Sjevernom moru premašilo sigurnu razinu
Foto: Wikimedia / Youtube / Screenshot / Ilustracija

Nafta koja se rutinski izlijeva u vodama Velike Britanije tijekom pet godina dodala je na tisuće tona zagađenja koje ugrožava morski život, objavio je BBC.

Aktivisti kažu kako podaci pokazuju da su neka izlijevanja pogodila područja koja su trebala zaštititi divlje životinje, uključujući pliskavice i orke. Iako je u proizvodnji dozvoljeno izlijevanje nafte, tvrde da su u 40 posto nadziranih izlijevanja prekršene dozvoljene razine.

Uplift, skupina za kontrolu proizvodnje fosilnih goriva pribavila je podatke putem zahtjeva za slobodom informiranja, a njihova analiza sugerira je da je između 2017. i 2022. u vodama Velike Britanije ispušteno 22.000 metričkih tona nafte, odnosno 164.000 barela. Za usporedbu, pri posljednje zabilježenom incidentu u luci Poole u ožujku procurilo je 200 barela tekućine iz rezervoara koji sadrži naftu.

Uplift, koji vode kampanju za prijelaz s nafte i plina na zelenu energiju, objavili su kako su njihovi nalazi pokazali da naftna i plinska industrija prolijevaju daleko više nafte nego što vlada kaže da je sigurno za okoliš.

- Ovo je prvi put da otkrivamo razmjere ovog kumulativnog zagađenja. To je ono što se događa kada izlijevanja stalno cure u okoliš. Imate katranske kuglice i kapljice koje padaju na dno oceana, prijeteći divljim životinjama - rekla je direktorica Uplifta Tessa Khan.

Tvrtkama je dopušteno ispuštanje manje količine nafte, uključujući i kontaminiranu vodu koja se nalazi unutar stijena uz naftu i plin - kao nusproizvod rutinske proizvodnje.

Propisi dopuštaju maksimalno ograničenje od 30 dijelova nafte na milijun dijelova mora što znači da sadrži najviše 0,00003% ugljikovodika, rekao je za BBC Mark Wilson iz Offshore Energies UK, koji predstavlja proizvođače nafte na moru u vodama Velike Britanije.

- Naša industrija usredotočena je na poticanje kontinuiranog poboljšanja, a naši najnoviji podaci, koji pokrivaju 2022. godinu, objavljeni u našem izvješću o okolišu pokazuju da je naftna masa u proizvedenoj vodi pala za 10% - dodali su iz Offshore Energies UK.

Analiza Uplifta pokazala je kako je 58 posto oslobađanja dozvoljeno na temelju tih vladinih dozvola. Preostalih 42 posto prekršilo je dozvole.

Velika Britanija godišnje proizvede oko 40-45 milijuna tona nafte i do 40 milijardi kubičnih metara plina.

Neke od otkrivenih mrlja bile su duge 10 km, a jedna kumulativna mrlja proširila se na površinu od 91 četvornog kilometra.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.