2 min. čitanja

Izlazi sve više detalja o zapljeni jedrilice s kokainom

Izlazi sve više detalja o zapljeni jedrilice s kokainom
Foto: Screenshot

Izlazi sve više detalja o zapljeni gotovo tone kokaina u jedrilici pod hrvatskom zastavom. Nakon što su na moru proveli sedam mjeseci, trojicu hrvatskih državljana s drogom vrijednom više od 40 milijuna eura, poslije dojave hrvatske policije španjolska je obalna straža zaustavila nedaleko od Kanarskih otoka.

Na Facebook stranici liječnika i humanitarca Davora Grgića još stoji snimka susreta s trojicom hrvatskih jedriličara s kraja travnja kad je bio na otoku Martiniqueu.

Četiri i pol mjeseca poslije, tu istu trojicu Hrvata s lisičinama na rukama na kopno je ispratila španjolska policija – u njihovoj jedrilici nađena je gotovo tona kokaina. Doznalo se da je riječ o 42-godišnjem Zoltanu K., 27-godišnjem Marku M. B. i 24-godišnjem Filipu S.

Liječnik Grgić nije bio dostupan HRT-u za izjavu, no za Slobodnu Dalmaciju izjavio je:

– Zoltan mi je tada rekao da su oni u transferu broda za prodaju odnosno da su trebali prodati brod na Martiniqueu, ali da je kupac odustao pa da se sada vraćaju natrag u Hrvatsku. Kad malo bolje razmislim sad, Zoltan mi je djelovao nekako ‘kombinatorski’, a stvarno mi je ža te dice, Filipa i Marka.

Podsjetimo, za Morski HR dr. Grgić, čiji smo put pratili od kad je krenuo, kazao je tada da mu je u jednom trenutku bilo dosta svega, čak je namjeravao prodati jedrilicu i vratiti se u Hrvatsku što prije, ali za vrijeme koronakrize nitko ne kupuje jedrilice:

– U igri je bila i kombinacija da jedrim zajedno s još jednom hrvatskom jedrilicom koja se zatekla na Karibima i koja je imala isti plan povratka u Hrvatsku, ali njezin skiper Zoltan Kovač zbog poslovnih planova dugo nije znao hoće li i kada moći isploviti. Prateći prognoze, vidio sam da se krajem travnja “otvara” put kroz središnje tišine prema Azorima. Shvatio sam da je to prilika koja se ne propušta i isplovio 30. travnja iz LeMarina na Martinique za Azore tj. Europu – ispričao nam je tada dr. Grgić.

Između susreta na Martiniqueu i uhićenja, posada jedrilice s hrvatskom zastavom imala je zanimljiv put.  U lipnju su se vratili na Kanare, da bi potkraj kolovoza isplovili. Kao odredište naveli su Brazil. No umjesto toga zaplovili su takozvanom afričkom rutom krijumčarenja, uz obalu zapadne Afrike prema Gvinejskom zaljevu, gdje su, kako smatra MUP, na 15-metarsku hrvatsku jedrilicu zasad nepoznati krijumčari prekrcali kokain vrijedan 40 milijuna eura.

U 60-ak europskih gradova prati se potrošnja kokaina analizom otpadnih voda.
– Zanimljivo je da u Zagrebu konkretno gdje je rađena analiza zadnjih 5 godina došlo do trostrukog povećanja kokaina. Znači, zadnjih pet godina kokain je sve dostupniji, ima ga sve više, cijena mu nije pala, ali ste dobili porast njegove čistoće, rekao je Željko Petković iz Službe za suzbijanje zlouporabe droga HZJZ-a.

Zapljenom 980 kilograma kokaina vrijednog 40 milijuna eura balkanski kartel pretrpio je težak udarac.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Otkriveno kretanje i detalji pronalaska jedrilice s tonom kokaina i hrvatskom posadom
POVRATAK KUĆI ŠIBENSKOG LIJEČNIKA: “Stizala su mi panična upozorenja: ‘Grga bježi, ciklon se spušta’”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.