>
  2 min. čitanja

Ivošević: "Ljeto je krenulo, a Uredbe o gradnji na pomorskom dobru nema i nitko ne može zakonito održavati plaže"

Ivošević: "Ljeto je krenulo, a Uredbe o gradnji na pomorskom dobru nema i nitko ne može zakonito održavati plaže"
Foto: Morski HR

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević osvrnuo se na činjenicu da nakon donošenja novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama krajem srpnja prošle godine, Vlada još uvijek nije donijela Uredbu o gradnji na pomorskom dobru, pa, kako tvrdi, tehnički nije moguće vršiti popravke i unaprijeđenja plaža, kao ni bilo što legalno graditi na prostoru pomorskog dobra.

Ivoševićevu izjavu prenosimo u cijelosti:

"Ljeto je krenulo, a Uredbe nema i eto problema. Kupanje je odavno započelo, a

Uredbe o građenju na pomorskom dobru i dalje nema premda su je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture obećalo donijeti još u studenom 2023. godine. Zašto to spominjem? Pa zato jer je (osim ako želimo raditi nezakonito) obala u potpunosti blokirana za nužne popravke i unaprijeđenja plaža, jer godinu dana netko nije u stanju sastaviti Uredbu koja je trebala zamjeniti Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima koji je Ministarstvo isključilo od primjene na pomorskom dobru.

Zbog izričitog odbijanja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da telefonski razgovara sa Splitom kako bi brzo i efikasno rješili probleme mi uopće ne možemo raspraviti nekakve nedoumice s nadležnima koje je novi Zakon donio, a ikakav zahvat mimo Zakona strogo je kažnjiv. Možete zamisliti kome bi sa zadovoljstvom izrekli prvu kaznu po novom Zakonu.

Pa evo nekoliko posljedica novog zakona:

- Plaže u Slatinama su ilegalne i ne smijemo ih više dohranjivati

- Svlačionice nisu propisane u Uredbi o vrstama djelatnosti i visini minimalne naknade za dodjelu dozvola na pomorskom dobru. Grad Split je na javnom savjetovanju upozorio da diljem obale dosad su to radile privatne firme koje su zarađivale od najma reklama na istima, a zauzvrat postavljale svlačionice, nažalost odbijeni smo s navedenim prijedlogom. U Planu smo zato pokušali imati svlačionice po cijeni reklama, ali se nije javio niti jedan gospodarski subjekt za navedeno. Nakon toga Splitska obala je naručila vlastite svlačionice i uskoro bi trebale biti isporučene i postavljene.

- Održavanje pomorskog dobra stavljanjem Pravilnika van snage, a ne donošenjem Uredbe je zakočeno. Za najmanje popravke održavanja trebali bi ishoditi građevinsku dozvolu. Zaustavljen je i projekt uređenja objekta ex Žbirac u javni wc jer Pravilnika nema.Ono što možemo ćemo i napraviti, a to je u okviru postojećeg projekta ViK Split koji u sklopu aglomeracije radi na Bačvicama, Grad Split će financirati dekorativni beton na cijeloj trasi radova na Bačvicama od kavala do rampe za OSI u punoj širni.Radovi će krenuti ovaj tjedan i radit će se fazno u ranim jutarnjim i večernjim satima kako bi što manje ometali kupače. Kao što smo više puta napomenuli Split je u najvećem investicijskom ciklusu još od Mediteranskih igara 1979. i svi ćemo morati biti malo strpljivi dok radovi ne završe, da bi sutra Split bio još ugodnije mjesto za življenje", poručio je Ivošević.

Neslužbeno doznajemo da se navedena Uredba neće ni donijeti usred ljeta, a do sada nije donešena zbog kampanje i priprema za parlamentarne i europske izbore. Tako da će svi radovi ove godine, ako itko želi legalno nešto graditi, morati pričekati - jesen.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.