2 min. čitanja

Italija planira gomilu novih plutajućih vjetroelektrana na moru duž svoje obale

Italija planira gomilu novih plutajućih vjetroelektrana na moru duž svoje obale
Foto: Pixabay

Naši prvi morski susjedi Talijani odlučili su razviti mrežu vjetroelektrana na moru, duž svoje obale, a ovih dana su izvijestili javnost i da su za taj pothvat dobili široku paletu interesa.  Talijansko Ministarstvo ekološke tranzicije izvještava da nastavlja s radom usmjerenim na poticanje razvoja nove generacije plutajućih elektrana na moru smještenih uz talijansku obalu.

Na kraju prvog kruga sastanaka i poziva za podnošenje interesa, Ministarstvo je izvijestilo da je zaprimilo 64 iskaza interesa, od čega 55 tvrtki i poslovnih udruga. Osim toga, u raspravama su sudjelovale tri udruge za zaštitu okoliša, WWF, Legambiente i Greenpeace, kao i sedam drugih organizacija i znanstvenika koji zastupaju interese u sektoru električne energije te razvoju i istraživanju na Jadranu i Mediteranu.

Ispitano deset projekata za Jadran

Najmanje 20 zainteresiranih strana predložilo je detaljne projekte, koji u mnogim slučajevima uključuju plutajuće vjetroelektrane, smještene više od 12 milja od obale. Ukupno je ispitano 40 projekata plutajućih vjetroelektrana na moru, s više od 20 prijedloga koji se uglavnom nalaze uz obalu Sicilije i Sardinije, dodatnih 10 za jadransku obalu, a ostali su raspoređeni između Jonskog i Tirenskog mora.

Italija je krenula aktivno postavljati temelje za razvoj svog offshore energetskog sektora. U veljači je talijanski premijer Mario Draghi postavio novog ministra i tu ulogu dodijelio fizičaru Robertu Cingolaniju. Ministarstvo je usredotočeno na politiku održivosti zemlje, a mnoge odgovornosti za energetsku politiku prebačene su na novo ministarstvo nakon što ih je prethodno nadziralo šire usmjereno ministarstvo za industriju.

Objavljujući rezultate prvog kruga sastanaka, novo ministarstvo je kazalo da je u planu daljnji krug sastanaka. Očekuju da će istražiti moguće sinergije koje proizlaze iz opskrbe više postrojenja u istim morskim područjima, nakon čega namjeravaju podijeliti svoja iskustva s udrugama za zaštitu okoliša i ostalim sudionicima.

U rujnu 2021. godine započeli su radovi na prvoj vjetroelektrani koja će se nalaziti u Italiji i na cijelom Mediteranu. Projekt koji se sastoji od 10 vjetroturbina gradi se u blizini luke Taranto u južnoj Italiji.

Predloženo je više od 50 projekata vjetroelektrana za lokacije duž talijanske obale. U listopadu je predložen novi projekt za vode Brindisija u južnom Jadranu, koji bi s 1,2 GW mogao postati prva velika vjetroelektrana u Italiji.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.