1 min. čitanja

ISTRIJADA Druženje koje živi i nakon mnogo desetljeća

ISTRIJADA Druženje koje živi i nakon mnogo desetljeća
Foto: Boris Miletić / Facebook

Pod istarskom zastavom i kroz bezbrižni smijeh studenata ovaj se vikend u kampu Brioni na pulskoj Puntiželi održava tradicionalni susret studenata iz Istre koji studiraju na sveučilištima izvan Pule.

Lokacija je promijenjena s obzirom da su se studenti s Poluotoka obično okupljali u porečkoj Lanterni, a nekad i na drugim lokacijama u Istri. Jučerašnjem svečanom otvaranju 26. Istrijade prisustvovali su, među ostalima, istarski župan Boris Miletić i nadležna županijska pročelnica Tea Batel.

Ove godine organizaciju ove mnogima dobro poznate manifestacije potpisuju predsjednica Kluba studenata 'Istarski klub Rijeka' Eva Radovčić i predsjednik Kluba studenata Istre 'Mate Balota' iz Zagreba Tin Terlević.

Nakon samog otvaranja uslijedila je panel rasprava 'Gremo ćakulat' s osnivačima Istrijade - a to su Manuela Hrvatin, Daniele Kumar, Saša Leverić, Aleksandar Puh i Goran Pilat - tijekom koje su studenti imali priliku čuti razne dogodovštine iz samih početaka osnivanja istarskih klubova studenata, ali i prvih Istrijada.

Zanimljiv je bio i osvrt Gorana Pilata koji se prisjetio svih aktivnosti istarskih studenata tijekom 70-ih godina, a izjavu smo dobili od nekadašnje predsjednice istarskog kluba u Trstu i veteranke Istrijade Manuele Hrvatin, prenosi Glas Istre.

- Po uzoru na istarski klub u Zagrebu kojeg smo često posjećivali, odlučili smo otvoriti takve klubove i u Rijeci i Trstu. Oni su počeli raditi u isto vrijeme. Tada smo počeli razmišljati o tome da je netko nekada prije radio Istrijade. Ubrzo sam pitala Nina Jakovčića da mi kaže nešto o tome i je li moguće da se takva tradicija obnovi. On je rekao "evo izvolite, dica, probajte". Skupili smo se bez mobitela i interneta na jednoj fešti i krenuli osmišljavati projekt. Na kraju smo uspjeli i Istarska županija nas je podržala - rekla je Hrvatin.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.