2 min. čitanja

Istraživanja zagrebačkog Arheološkog muzeja u špilji Rači na otoku Lastovu

Istraživanja zagrebačkog Arheološkog muzeja u špilji Rači na otoku Lastovu
Foto: AMZ

LASTOVO – Stručnjaci iz Arheološkog muzeja u Zagrebu proveli su višednevno istraživanje lastovske špilje Rače, jednog od najznačajnijih arheoloških nalazišta na ovom otoku. Kreće analiza prikupljenih uzoraka.

Špilja Rača smještena je iznad Radaž dola u brdu Rača glava, istočno od zaljeva Skrivena luka (Portorus), i predstavlja najznačajnije poznato arheološko nalazište na Lastovu za razumijevanje procesa koji su se odvijali na otoku u razdoblju pretpovijesti, ali i vremenu dolaska Grka kada istočna jadranska obala postupno postaje dio antičkog svijeta.

Foto: AMZ

Arheološka istraživanja manjeg opsega već su se provodila u Rači 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća. Primjerice, 1953. godine akademik Grga Novak proveo je iskapanje u ulaznom djelu objekta pri čemu su istraženi arheološki slojevi datirani od razdoblja kasnog neolitika/eneolitika, preko brončanog i željeznog doba do helenizma i rimskog doba. Rezultati istraživanja predstavljeni su u kraćem tekstu Arheološka istraživanja na otocima Lastovu i Korčuli u 1953. godini objavljenom u Ljetopisu JAZU, broj 60.

Od tada nisu provedena sustavna arheološka istraživanja u Rači, ali brojne plitko iskopane jame i izbačen
sediment svjedoče o povremenim aktivnostima ilegalnih kopača koje su dovele do znatne devastacije nalazišta.

Gotovo 70 godina od Novakovih iskapanja, Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Odjelom za antropologiju i arheologiju Sveučilišta u Bristolu pokrenuo je nova istraživanja u špilji Rači u okviru Erasmus+ projekta Finds Stories: Addressing Mobility through Object and People Biographies. Ovogodišnje istraživačke aktivnosti, provedene u razdoblju od 29. lipnja do 10. srpnja, odvijaju se u koordinaciji s Parkom prirode Lastovsko otočje.

Foto: AMZ

Na početku ovogodišnje kampanje izvršeno je geodetsko snimanje objekta, fotografiranje, površinski pregled, a zabilježene su sve vidljive devastacije arheoloških slojeva. Špilja se sastoji od pet dvorana, a tragovi ljudske aktivnosti potvrđeni su u prve tri. Stoga se u dvoranama 1 i 3 započelo s iskapanjem arheoloških sondi u kojima je prikupljena znatna količina ulomaka keramičkog posuđa i životinjskih kostiju.

Također, u sjevernom dijelu prve dvorane zabilježen je i masivni suhozid. Nakon provedene obrade
nalaza i prostornih podataka te analize uzoraka moći će se ponuditi odgovori na brojna pitanja o načinu na koji su davni stanovnici otoka Lastova koristili ovaj špiljski prostor. Istraživanja se nastavljaju sljedeće godine.

Ivan Drnić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.