2 min. čitanja

ISTARSKI SLOVENCI LJUTI: "Istra nije samo Hrvatska!"

ISTARSKI SLOVENCI LJUTI: "Istra nije samo Hrvatska!"
Foto: Google Earth / Facebook / Istra in, a ne "Obala" / Screenshot 

Da se Istra nalazi na teritoriju Hrvatske znaju svi, ali da manji dijelovi Poluotoka geografski pripadaju Sloveniji i Italiji, manje je poznato. Konkretno, da zemljopisna granica Istre ide linijom od uvale Milje (tal. Muggia) do uvale Preluka, ne znaju baš svi.

Upravo zato je grupa slovenskih Istrijana odlučila putem jedne Facebook grupe podsjetiti svoje sugrađane da Istra nije samo u Republici Hrvatskoj te da se primorski dio Slovenije ne smije nazivati "Obala", već jednostavno Istra, piše Istra.hr.

- Danas želimo iznijeti i ispraviti nešto što često slušamo od kritičara, novinara s kontinenta i stanovnika Istre koji nisu osvjestili činjenicu da žive u - Istri. Vezali su se na mnoge tvrdnje da Istra pripada isključivo Republici Hrvatskoj i da je povezana samo s njom. To jednostavno nije tako. Istra nije ograničena na samo jednu državu jer je dio i Slovenije i Italije. Istra je regija koja se proteže preko državnih granica i ponosni je dom brojnih naroda, kultura i tradicija. Istra je zajednička baština svih nas, a priložena grafika pomaže nam razumijeti da Istru ne možemo povezati samo s Hrvatskom i opominje nas da se ne smijemo naći u situaciji da koristimo riječ 'Obala' za dijelove Istre koji su u Sloveniji i Italiji. Oduvijek je bila Istra, a ne 'Obala' - poručuju članovi grupe Istra in, a ne "Obala", a jedan od komentara ispod objave posebno je zanimljiv.

- Istra je na sjeveru razgraničena Osapskom rijekom, što znači da je također većina Općine Milje (Muggia) de facto u Istri. To je venecijanska podjela, dok su u vrijeme Austrougarsku granicu formalno pomaknuli na Glinščicu (slov. lokalno Klinšca, tal. Rosandra) i tako su u Istru uključili i današnju Općinu Dolina (tal. San Dorligo). Ako gledamo fizičko geografsku podjelu granicu Istre možemo preslikati po planinskom lancu od Slavnika do Učke - stoji u komentaru.

Grafika kojom slovenski Istrijani podsjećaju ljude na sate geografije - Foto: Facebook / Istra in, a ne "Obala" /

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.