5 min. čitanja

Istarske policajke: volimo poziv koji smo odabrale i obavljamo ga ravnopravno muškim kolegama

Istarske policajke: volimo poziv koji smo odabrale i obavljamo ga ravnopravno muškim kolegama
Foto: Petra Tadić (@petra.visuall) / PU istarska

One privode, rone, odlično voze motocikl, hvataju kriminalce, čuvaju državnu granicu, savjetuju građane - one su hrvatske policajke.

Od prvog ulaska žena u policijske redove prošlo je više od stotinu godina. U Njemačkoj je prva žena s policijskim ovlastima zaposlena 1903. godine, u Americi 1910. godine, a u redovima hrvatske, odnosno tadašnje jugoslavenske policije, prve policajke bile su 1970. godine Mersija Grujić i Nada Iveković. Danas u Policijskoj upravi istarskoj radi 366 žena ili 38% od ukupnog broja djelatnika, a njih 211 ili 22% su policijske službenice, navode iz istarske policije.

Iako su se žene kroz povijest morale izboriti za svoja prava i jednak tretman u službi, danas one ravnopravno obavljaju sve poslove, bez iznimke.

- Kada sam prije gotovo 30 godina počela raditi, nije bilo previše kolegica jer se policijski posao smatrao muškim zanimanjem. Počela sam raditi sasvim slučajno, u vrijeme rata, kao djelatnica na šalteru. Kasnije, kada sam prešla u kriminalističku policiju, kod pojedinih građana je to izazivalo nevjericu i bili su iznenađeni činjenicom da i žene hvataju kriminalce. U to vrijeme mogu reći da je postojala razlika između žena i muškaraca u službi, ali danas moje kolegice i ja radimo sve poslove kao i muški kolege. Provodimo kriminalistička istraživanja, obavljamo pretrage, privodimo i ispitujemo osumnjičene - ispričala je policijska službenica Sektora kriminalističke policije Antonela Labud.

Antonela smatra, a to potvrđuju i provedena istraživanja, da su žene djelotvornije na poslovima koji zahtijevaju komunikativnost, empatičnost i pedantnost, a to su rad sa žrtvama obiteljskog nasilja, djecom, prikupljanje informacija, istraživanje kaznenih djela i preventivni rad.

Andrijana Slunjski u Policijskoj postaji Pula-Pola radi 16 godina. Većinu svog radnog staža provela je u policijskoj ophodnji i kao kontakt policajka te se nalazila u različitim situacijama. Od onih ugodnih, poput preventivnih aktivnosti i edukacije djece pa sve do nasilja u obitelji, narušavanja javnog reda i mira i navijačkih nereda.

- Iako zadnjih godina ima sve više žena u policiji, na početku moje karijere nije nas bilo toliko koje smo obavljale posao u ophodnji. Kolege su me odmah dobro prihvatile, ali neki građani su bili skeptični, bila je i pokoja neugodna situacija, ali kada sam svojim postupanjem pokazala da znam i mogu, iskazali su poštovanje prema meni kao ženi u policijskom poslu. Ne bih rekla da u policiji ima podjele na muške i ženske poslove. Svi jednako radimo i obavljamo sve zadaće koje su nam dane. Svatko je u nečemu malo bolji tako da se međusobno nadopunjujemo - rekla je Andrijana i pozvala sve djevojke koje imaju volju i želju učiti i pomagati ljudima da prate kada će Ministarstvo unutarnjih poslova raspisati natječaj.  

- Policijski poziv je specifičan, zanimljiv i sveobuhvatan tako da ako te zanima biti dio nečeg pozitivnog, ako želiš pomagati i brinuti za svoje sugrađane, prijavi se na natječaj i postani moja kolegica - poručila je Andrijana.

Zanimljivost i dinamičnost posla privukla je prije 12 godina u policiju i Anitu Prgomet Buić. Anita radi u Postaji prometne policije Pula-Pola, a Puljani je često znaju viđati na policijskom motociklu ili u presretaču. Majka je dvoje djece, sportašica i zaljubljenica u motore koja s lakoćom barata policijskim BMW-om, težine oko 270 kilograma.

- U mojoj policijskoj postaji unazad par godina nije bilo puno žena, ali u zadnje vrijeme sve više ih dolazi i sve više ih se prijavljuje u policiju, što mi je izuzetno drago. Možda je nekada i postojala podjela poslova u policiji, ali smatram da danas toga više nema. Žene i muškarci su ravnopravni i svi odrađuju sve što treba, bez obzira na spol. Možda i ima onih koji misle da su žene slabije i da ne mogu sve, ali dokazale smo suprotno svojim postupcima. Čak bih rekla da u nekim situacijama bolje odradimo postupanje jer unaprijed razmišljamo kako bi netko mogao reagirati - rekla je Anita.

Najmlađa od njih, Laura Šumić iz Postaje pomorske i aerodromske policije Pula-Pola u policiji radi 2 godine i obavlja poslove granične kontrole na pulskom aerodromu.  

- Smatram da se situacija s ravnopravnošću žena razvija svakim danom na bolje, ali još uvijek ima prostora za poboljšanje. Što se tiče moje policijske postaje, svi obavljamo sve poslove, nema nikakve razlike i ono što je najbitnije je da posao bude obavljen kako treba. Policijskom zanimanju najviše me privuklo to što je posao vrlo dinamičan. Svaki dan može biti drugačiji i ne znaš što možeš očekivati u smjeni kada dođeš. Volim i želim pomagati ljudima tako da mislim da je to jedan od bitnijih razloga zbog kojeg sam se odlučila na ovaj poziv - istaknula je Laura.

Jedina žena ronilac u redovima hrvatske policije

A da podjela na ženske i muške poslove u policiji ne postoji pokazuje primjer policijske službenice Alesandre Varelija koja je u policiji 15 godina. Većinu vremena Alesandra je provela u temeljnoj policiji, a posljednje četiri godine radi u Interventnoj jedinici policiji Pula te je trenutno na radnom mjestu protueksplozijskog ronioca. Jedina je žena ronilac u redovima hrvatske policije, a kako kaže, nada se da će uskoro u morskom plavetnilu biti još kolegica.  

- Osim što obavljam poslove ronioca, obavljam i sve druge poslove u jedinici, kao i moji muški kolege. Četiri žene smo u pulskoj interventnoj policiji i normalno obavljamo sve poslove, osiguravamo nogometne utakmice i druga veća javna okupljanja, obavljamo poslove sprječavanja nezakonitih migracija, visoko rizična uhićenja i druge složenije policijske zadaće. Od svih se očekuje da svoje zadaće obavimo uspješno i nitko ne pita jeste li žena ili muškarac - rekla je majka dvoje djece i velika zaljubljenica u moderni ples. A da bi uspješno balansirala poslovni i privatni život veliku podršku daje joj i suprug koji  je također policijski službenik.

- Dobrom organizacijom i podrškom bližnjih može se biti uspješna policajka, majka i sportašica - zaključila je Alesandra.

Dok se u svijetu bilježi evidentan broj provedenih istraživanja na temu rodne ravnopravnosti i položaja žena, u Hrvatskoj su takva istraživanja zastupljena u malom broju, a posebno je brojka mala kada se radi o istraživanju položaja žena u policiji. Na temelju jednog od provedenih istraživanja voditeljica Službe za koordinaciju i provođenje projekata i istraživanja na Policijskoj akademiji Iva Balgač napisala je knjigu ''Žene u policiji'', a rezultati su pokazali kako policijske službenice imaju bolje komunikacijske vještine nego muškarci te da su racionalnije i opreznije u svom postupanju, čime u konačnici pozitivno utječu na muškarce i kod njih povećavaju ovu tendenciju.

Istraživanje je pokazalo da su policijski službenici koji sa ženama obavljaju ophodnje manje agresivni i da se građani manje pritužuju na postupanje žena policijskih službenica. Žene policijske službenice se manje „upuštaju“ u nedozvoljena ponašanja u službi i izvan službe od muških kolega, a veći broj policijskih službenica povećava ugled i imidž policije i unaprjeđuje njezin odnos sa zajednicom.

Čak dva slična istraživanja provedena su na području Istre. Prvo na temu stavova i percepcije policijskih službenika prema kolegicama, a drugo na temu stavova i percepcije građana prema ženama u policiji. Istraživanja su donijela zanimljive rezultate, vrlo usporedive s prethodnim istraživanjima, a autori, Lovro Borovec i policijska službenica Sektora kriminalističke policije Policijske uprave istarske Sanja Delač Fabris, objavili su ih u Zborniku radova VII. Međunarodne znanstveno-stručne konferencije Istraživački dani Visoke policijske škole te u časopisu Policija i sigurnost, piše PU istarska.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.