2 min. čitanja

Istarske lučke uprave najavljuju velike projekte za ovu godinu

Istarske lučke uprave najavljuju velike projekte za ovu godinu
Foto: Grad Rovinj

Brojne su višegodišnje investicije pet lučkih uprava čiji je osnivač Istarska županija, a kojima je cilj zaštita i unapređenje pomorskog dobra, kao i optimalno korištenje i valorizacija ovog značajnog resursa. Lučke uprave Rovinj, Rabac, Umag-Novigrad, Poreč i Pula najavljuju tako projekte na kojima rade u ovoj godini.

U Lučkoj upravi Rovinj je tako u tijeku projekt izgradnje komunalne luke San Pelagio, koji obuhvaća izgradnju lukobrana, gatova i operativne površine. Planirani kapacitet komunalne luke bit će 264 vezova, od toga 214 vezova za plovila dužine do 6 m te 32 za plovila dužine 6-8 m. Radovi na izgradnji lukobrana započeti su u siječnju, a na izgradnji gatova i pristupne ceste s parkiralištem u rujnu 2020. godine. Predviđeno trajanje projekta je 22 mjeseca, a sufinanciraju ga Grad Rovinj i Lučka uprava Rovinj. Ugovorena vrijednost radova za Lučku upravu Rovinj iznosi 43 milijuna kuna.

Lučka uprava Rabac upravlja sa sedam luka (Rabac, Plomin luka, Brestova, Tunarica, Sv. Marina, Trget, Prtlog), a u ovoj godini planirana je, između ostalog, sanacija dijela rive u naselju Rabac, izrada Izvedbenog projekta za lukobran Rabac, izrada Studije izvodljivosti za lukobran Rabac, izrada Idejnog projekta dogradnje luke Brestova te elaborata o procjeni utjecaja na okoliš, kao i faza II rekonstrukcije komunalnih vezova u luci Trget. Ukupna vrijednost svih investicija u spomenute tri luke iznosi 5,1 milijuna kuna.

Najveća investicija Lučke uprave Umag-Novigrad je izgradnja luke Dajla-Belveder, u iznosu od 30 milijuna kuna, a od ostalih spomenimo nastavak rekonstrukcije obalnog zida i postavljanje infrastrukture struje, vode i optike u luci Umag, izgradnju carinarnice Umag, te razvoj softwarea za upravljanje lukama, nabavu inteligentnog video nadzora i nabavu plovila na struju u sklopu EU projekta FRAMESPORT, za luke Umag i Novigrad.

Od investicija Lučke uprave Poreč posebno se ističe projekt izgradnje ribarskog dijela luke otvorene za javni promet Santa Marina za što su dodijeljena sredstva EU fonda, mjere I.23./I.24. „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa“ pri Ministarstvu poljoprivrede u iznosu od 37.306.866,25 kuna. Projekt operativne obale s gatom u istoj luci kandidiran je na natječaj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u iznosu od gotovo 10 milijuna kuna.

Nadalje, na južnom dijelu luke Poreč predviđa se izgradnja dijela operativne obale i gata u duljini od 99 metara u svrhu povećanja kapaciteta prihvata brodova u međunarodnom prometu. Izrađena je Studija izvodljivosti i Idejni projekt, a u postupku je ishodovanje lokacijske dozvole. Vrijednost projekta premašuje 26 milijuna kuna.

Lučka uprava Pula nastavlja s provođenjem višegodišnjih infrastrukturnih projekata poput izgradnje terminala za pomorski putnički promet u Puli, čija je procijenjena vrijednost 150 milijuna eura, kao i nastavak radova na novoj obali luke Pula. U ovoj godini planira se, između ostalog, zamjena postojećih pontona novim plutajućim pontonima u luci Bunarina u vrijednosti od 3,9 milijuna kuna, sanacija obale u Slobodnoj zoni luke Pula u vrijednosti od 2 milijuna kuna, sanacija obalnog zida te izrada idejnog rješenja za dogradnju i uređenje luke Fažana.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.