2 min. čitanja

Istarska županija traži reakciju Vlade na odluku Italije o mjeri testiranja

Istarska županija i gradovi zatražili su u petak od hrvatske Vlade da odmah uputi zahtjev talijanskoj Vladi kako bi mjeru obveze testiranja osoba koje dolaze iz Hrvatske provodila selektivno, sukladno realnoj epidemiološkoj slici pojedinih dijelova Hrvatske, a ne zemlje u cjelini.

Zatražili su također da se takav zahtjev uputi i slovenskoj vladi koja je najavila stavljanje cijele Hrvatske na crvenu listu, javlja HRT.

– Sigurni smo da i sami shvaćate da ovakav jednostran potez Italije, kao i najave iz Slovenije ozbiljno ugrožavaju turističku sezonu, i to upravo u doba kad su dolasci turista najbrojniji, a velik udio gostiju čine upravo gosti iz Italije i Slovenije, naveli su predstavnici Istarske županije i gradova.

Ističu da Istra, kao i prijašnjih mjeseci zdravstvenu situaciju drži pod kontrolom te ostvaruje odlične turističke rezultate i najveći dio turističkog prometa u cijeloj Hrvatskoj, što je rezultat velikog truda, odgovornosti i koncentracije svih stanovnika Istre.

– Naša je županija zdravstveno sigurna i turistički uspješna – apeliramo na vas da omogućite da to tako i ostane, poručili su istarski dužnosnici, navodeći da o rezultatima turističke sezone ovisi i državni proračun koji je zbog krize uzrokovane koronavirusom već pretrpio ogroman udarac.

Traže stoga da se u trenutku kada se epidemiološka slika Dalmacije znatno pogoršala, omogući da Istra, kao sigurna destinacija, spasi ovogodišnje rezultate hrvatskog turizma.

– Situacija koja će nas dočekati najesen je u najmanju ruku neizvjesna, a sasvim sigurno neće biti ni laka ni jednostavna. Zbog toga moramo zajedno učiniti sve kako bi izvukli maksimum iz ove turističke sezone, poručili su u apelu predstavnici istarske županije i gradonačelnici.

Promptnu reakciju Vlade te ministarstava vanjskih i europskih poslova i turizma na odluku Italije i na najavu Slovenije zatražio je i Istarski demokratski sabor (IDS).

– Talijanska odluka ima dalekosežno negativne posljedice za hrvatsko gospodarstvo i zahtijeva maksimalnu angažiranost svih nadležnih institucija. Hrvatska mora iskoristiti sve raspoložive diplomatske kanale, izričito dobro razvijene bilateralne odnose s Italijom te diplomatske kanale na razini EU da se talijanska odluka revidira, priopćio je IDS.

Od Nacionalnog stožera traže da hitno donese mjere kojima će se omogućiti nesmetan nastavak turističke sezone u regijama koje su osigurale sigurno epidemiološko okruženje, poput Istre.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

GRADONAČELNIK OPATIJE: “Hrvatsku hitno podijeliti u epidemiološke regije”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.