3 min. čitanja

Istarska županija nabavila dva ambulantna vozila za Hitnu u Umagu i Poreču

Istarska županija nabavila dva ambulantna vozila za Hitnu u Umagu i Poreču
Foto: Istarska županija

Istarska županija nabavila je nova dva ambulantna vozila, vrijedna gotovo 297 tisuća eura, za potrebe Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, namijenjena Ispostavama Poreč i Umag, čime nastavlja kontinuiranu obnovu voznog parka ove ustanove, čiji je i osnivač.

Svečana primopredaja vozila održana je u petak u Puli, a prisustvovali su joj istarski župan Boris Miletić, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Gordana Antić i ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Tatjana Čemerikić.

Foto: Istarska županija

- Još 2021 godine nabavili smo dva ambulanta vozila za Ispostavu Pula, a 2022. godine dodatna tri vozila za Ispostave u Labinu i Buzetu, a danas imamo primopredaju vozila za gradove Poreč i Umag. Kako uvijek ističem, svaki kutak Istre je podjednako važan, a od prioriteta ističem zdravstvo koje je na prvome mjestu, a nakon toga ide obrazovanje i socijalna skrb, dakle naša djeca i naši građani treće životne dobi. Navedeno nisu samo riječi, već to potvrđujemo i brojevima. U ovogodišnjem Proračunu, najznačajnije povećanje se odnosi na sredstva koja se izdvajaju za aktivnosti u sklopu Operativnog plana za zdravlje i socijalno blagostanje i to za 422 % u odnosu na 2023. godinu, odnosno s 4,5 milijuna eura sredstva su povećana na 18,78 milijuna eura - istaknuo je Miletić, koji je uputio zahvalu svim djelatnicima Hitne, prenosi Radio Pula.

Kako je dodao, ambulantna vozila hitne godišnje prijeđu oko 700 tisuća km, a sanitetska vozila oko 1,8 milijuna km što pokazuje koliko se djelatnici trude pružiti pravovremenu zdravstvenu uslugu potrebitim građanima.

- Svako ulaganje u zdravstvo je ljudska potreba i civilizacijski doseg, na koje mi kao društvo trebamo odgovoriti u svakom trenutku, neovisno u kojoj se fazi razvoja nalazili. Potrebe pojedinca i zajednice su uvijek iste, ali ne i mogućnosti zajednice. Sinergijski učinak svih nas koji smo dio zajednice, a nismo možda formalno dio sustava je važan jer zajednica treba osigurati te temeljne uvjete. Stoga, se prije svega zahvaljujem svim ljudima - rekao je Bassanese koji je zahvalio djelatnicima Hitne.

- Zahvaljujem se i čestitam na suradnji koju imamo s Nastavnim zavodom za hitnu medicinu Istarske županije dugi niz godina. Naravno da ovakva vozila dobro dođu za djelatnike jer će im svakako olakšati posao. Da se nadovežem na župana, u špici turističke sezone je negdje oko 800 intervencija u mjesec dana, što onda iziskuje i potrebnu opremu. U ime Grada Poreča mogu reći da imamo dobru suradnju već godinama, sufinanciramo smještaj za deficitaran kadar i Nastavnog zavoda za hitnu medicinu, ali i Istarskih domova zdravlja, kao i opremu - rekao je Peršurić.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Tatjana Čemerikić izrazila je zadovoljstvo primopredajom vozila.

- To su moderna, kvalitetna vozila, visokih performansi, koja idu za Poreč i Umag. Riječ je kontinuitetu obnove voznog parka za potrebe hitne medicinske službe, a ove godine ćemo nabaviti još tri ovakva vozila. Zahvalni smo na potpori Istarskoj županiji, ali i svim našim gradovima i općinama, zahvaljujući kojima gradimo jednu modernu, razvijenu, vrhunski opremljenu Hitnu medicinsku službu, naravno na dobrobit naših građana u cijeloj Istri, imajući na umu da je sigurnost po pitanju zdravlja ljudi najvažnija - kazala je ravnateljica dodajući kako je u planu nabava sanitetskih vozila na što se nadovezala i pročelnica Antić.

- Vozila se nabavljaju prazna, a onda ih se treba opremiti za što je potrebno još stotinjak tisuća eura, ali opremu za ova vozila smo već imali jer smo ju nabavili u sklopu EU projekta FIRESPILL, kojeg je provodila Istarska županija. Možemo slobodno reći da u Hrvatskoj postoje još 2-3 vozila tog tipa. S ova 2, mi ih sada imamo ukupno 13 od 33 potrebna. Nažalost, sanitetski prijevoz, koji je od prošle godine preuzeo Nastavni zavod za hitnu, a prije toga je bio pod Istarskim domovima zdravlja, u lošem je stanju zbog ne planiranja njegove kontinuirane obnove. Preuzeta vozila su bila u lošem stanju i zato smo krenuli u intenzivnu obnovu, zahvaljujući sredstvima Istarske županije. Uskoro stižu 5 vozila, kupljena lani, a u ovoj godini još 10 sanitetskih vozila - zaključila je pročelnica.

Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije najmlađa je županijska zdravstvena ustanova, ustanova koja godišnje kvalitetno zbrine preko 45.000 pacijenata, najčešće u teškim situacijama.

A.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.