2 min. čitanja

Istarska policija podržala rad učenika koji rade na seriji besposadnih malih plovila

Istarska policija podržala rad učenika koji rade na seriji besposadnih malih plovila
Foto: MUP

Policijski službenici rado su se odazvali pozivu voditelja projekta i podržali rad učenika koji rade na seriji besposadnih malih plovila.

Mladi su to i inovativni ljudi a istarska policija je uvijek nastojala podržati kvalitetne obrazovne projekte koji teže poticanju znatiželje i razvoju pozitivnih vrijednosti kod mladih ljudi.

Na tom tragu, temeljem zamolbe voditelja projekta Marina Tumpića, 16. travnja se peteročlana ekipa učenika Tehničke škole Pula i Industrijsko-obrtničke škole Pula, u pratnji svojih mentora Kristine Lenić iz Tehničke škole Pula i Marina Tumpića iz Industrijsko - obrtničke škole Pula, ravnatelja Tehničke škole Romea Šajina te pomorskih policajaca, otisnula na pučinu van Barbarige. Tamo je malo besposadno plovilo KRAKEN 01 položeno u more kako bi ostvarilo svoju istraživačku misiju. Cilj je bio da predikcijom morskih i zračnih struja, učenici utvrde mjeru manevrabilnosti plovila te testiraju funkcionalnost i dugotrajnost ugrađenih uređaja.

Nakon polaganja u more oko 10 sati, KRAKEN 01 je svoju istraživačku misiju na uzburkanom moru, praćen jakim južnim vjerom, dovršio nakon nešto više od sedam sati, kada je doplovio do obale bez vidljivih oštećenja.

Foto: PU istarska

Iva Artuković, Teo Dobran, Mladen Šostar, Milan Perišić i Anton Okmaca, koji su redom članovi Istarskog svemirskog programa, radove na seriji besposadnih malih plovila za edukaciju, ispitivanja i istraživanja pod nazivom KRAKEN započeli su prije oko godinu dana. U tom razdoblju prošli su sve faze, od ideje i prvobitnih nacrta do izrade prototipa i nadvodnog testiranja plovila. Prateći satelitskim i navigacijskim sustavima kretanje plovila, tijekom uspješne misije, zaprimili su značajne podatke koji će im pomoći u poboljšanju ostalih prototipova malih plovila.

Naime, iako je KRAKEN 01 ručno izrađen u Industrijsko - obrtničkoj školi na pulskom Vidikovcu, prema nacrtima učenika, a u suradnji sa tvrtkom AMUS iz Pazina, strojno su izrađena još četiri primjerka i to predserijski KRAKEN 02 te tri serijska koji će biti nadograđene verzije i koji će svoje misije imati u nastavku ove godine.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.