3 min. čitanja

Istarska policija: Biciklisti, vodite računa o svojoj sigurnosti!

Istarska policija: Biciklisti, vodite računa o svojoj sigurnosti!
Foto: PU istarska

Lijepo vrijeme na prometnice će izmamiti i velik broj biciklista pa policija poziva bicikliste na poštivanje prometnih propisa, a ostale sudionike na povećani oprez.

S obzirom na sve bolje vremenske uvjete, na istarskim prometnicama očekuje se veći broj biciklista. Budući da su vozači bicikla jedna od najugroženijih skupina u prometu, Policijska uprava istarska poziva ih da vode računa o svojoj sigurnosti i da poštuju prometne propise, ali isto tako poziva i ostale sudionike u prometu, pogotovo vozače automobila i motocikla, da povećaju oprez i uvažavaju bicikliste u prometu, te u nastavku donosimo nekoliko savjeta.

Uvijek nosite kacigu!

Bez obzira što zaštitna kaciga obavezno propisana za osobe mlađe osobe od 16 godina, preporučujemo da i ostali vozači koriste zaštitne kacige namijenjene za vozače bicikala, obzirom da su kod pada vozača bicikla, ili pak sudjelovanja u prometnoj nesreći, najčešće ozljede glave vozača bicikla, koje su određenim slučajevima dovele i do smrtne posljedice vozača bicikla.

Pridržavajte se prometnih pravila!

Bicikl je vozilo i vi ste vozač. Sva prometna pravila odnose se i na vas!
Poštujte prometne znakove, semafore i sva prometna pravila i signale baš kao što biste činili da vozite automobil, poručuje policija.

Potpuno se zaustavite kod znaka stop i crvenog svjetla na semaforu.
Vozite se u smjeru kojim se kreću i ostala vozila!
Vozite se po biciklističkim stazama ili trakama kado god možete.  Ukoliko one ne postoje, vozite se po kolniku, što bliže desnom rubu!
Kada prelazite cestu na mjestu semafora i preko ''zebre'' bez označene biciklističke staze, siđite s bicikla te ga ručno gurajte.

Budite vidljivi!

Vozačima je ponekad teško primijetiti biciklista zbog njegove veličine.  Zbog toga je za biciklistu važno da ga uoče drugi sudionici u prometu. Bilo da se vozite danju ili noću, preporučljivo je nositi reflektirajuću  odjeću i svijetle boje te kacigu jarkih boja. Možete nositi i nešto što reflektira svjetlo (reflektirajuće trake i sl.).

Reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću obavezni ste nositi kad god se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, noću te danju u slučaju smanjene vidljivosti.

Pripazite da vaš bicikl ima propisano osvjetljenje!

U sumrak, zoru, noću te  danju u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Osim rasvjete, nužno je imati i netrokutaste katadioptere (tzv. mačje oči) crvene boje na stražnjoj strani bicikla te po jedan katadiopter žute ili narančaste boje na svakoj strani pedale s prednje i stražnje strane kako biste bili lakše uočljivi ostalim vozačima.

Budite predvidljivi i signalizirajte!

Neka vaše namjere budu jasne svim sudionicima u prometu.
Vozite na način da ostali sudionici u prometu ne moraju naglo reagirati na vaše pokrete.
Pogledajte iza ramena prije skretanja
Signalizirajte skretanje na način da ispružite jednu ruku ulijevo ili udesno, ovisno na koju stranu želite skrenuti.
Kod skretanja ili nekog drugog manevra uspostavite s drugim vozačima kontakt očima kako biste bili sigurni da su vas uočili.

Mislite unaprijed!

Predvidite što će vozači, pješaci, drugi ljudi, životinje ili biciklisti učiniti sljedeće. Pazite na pukotine i rupe na cestama, stakla, lišće i pse.

Pazite na parkirane automobile kako se ne bi slučajno otvorila vrata što je izuzetno opasno za bicikliste.

Pazite na djecu!

Kad vozite djecu, budite posebno oprezni. Djeca moraju sjediti u pravilno postavljenoj sjedalici za djecu, uz obavezno korištenje kacige.

I ne manje važno:
Uvijek se vozite sami na biciklu osim ako bicikl ima više od jednog sjedala.
Nikada nemojte voziti bez ijedne ruke na upravljaču.
Nemojte nositi ništa što može narušiti vašu ravnotežu dok se vozite.
Nemojte koristiti slušalice audio prijenos zvuka. Äko je volumen potpuno stišan, još uvijek ne možete dobro čuti zvukove vozila u blizini.
Ukoliko se na istom putu nađete s dva ili više vozača bicikala, krećite se jedan iza drugoga.
Nemojte voziti bicikl pod utjecajem alkohola ili droga, upozoravaju iz Policijske uprave istarske.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.