1 min. čitanja

Istarska općina zabranila gradnju kuća s ravnim krovovima

Istarska općina zabranila gradnju kuća s ravnim krovovima
Foto: Općina Pićan

Kosi krovovi, ožbukana fasada i škure dio su tradicijske gradnje u Istri. No, moderna gradnja u ruralnom prostoru uzima sve više maha. Iz općine Pićan kažu da je to neprihvatljivo pa su prostornim planom odredili da je na obiteljske kuće obavezno postaviti kose krovove.

- Nekako smo htjeli zaštiti tradicionalnu izvornu gradnju da stambene građevine mogu imati maksimalno 30 posto tlocrta zgrade ravno kao neke mansarde i terase - rekao je za HRT Dean Močinić, načelnik Općine Pićan.

Ravni krovovi i dalje su dopušteni na turističko-ugostiteljskim objektima i poslovnim zgradama. "Recimo, jedan automehaničar ili jedna stolarija mogu imati ravni krov", rekao je.

Slijedili su primjer iz Općine Barban.

- Te mjere arhitektonskog plana koje se nalaze unutar našeg prostornog plana određuju i boje fasade, određuju smjerove sljemena krovova i nužnost korištenja tradicionalnih materijala od kamena, crjepova, sve ono što čini naš prostor onakvim kakav jest - istaknuo je Dalibor Paus, načelnik Općine Barban.

Struka smatra da treba ići korak dalje - voditi računa i o rasporedu gradnje, odnosno broju građevina u prostoru.  

- Sada imamo primjer malih općina u Istri i Dalmaciji koje su zapravo manje od naselja kompleksa apartmanskih kuća i kuća za odmor - govori Breda Bizjak, predsjednica društva arhitekata Istre.

Zaštita tradicijske gradnje korak je pri očuvanju identiteta mjesta. Identiteta koji nam polako nestaje u preizgrađenosti, ne samo urbanih već i ruralnih prostora u Istri.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.