1 min. čitanja

Iran kaže da je zaplijenio dva grčka tankera u Perzijskom zaljevu

Iran kaže da je zaplijenio dva grčka tankera u Perzijskom zaljevu
Foto: pixabay / Ilustracija

Iranski Čuvari revolucije, ideološka vojska Islamske Republike, priopćili su u petak da su zaplijenili dva grčka tankera u vodama Perzijskog zaljeva, nedugo pošto su prosvjedovali protiv grčke zapljene broda s iranskom naftom.

Grčko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je čin “sličan piratstvu”.

Čuvari revolucije su u priopćenju objavljenom na njihovoj mrežnoj stranici istaknuli da su njihove pomorske snage “danas zaplijenile dva grčka naftna tankera u Perzijskom zaljevu zbog prekršaja koje su počinili”.

Ranije u petak Iran je ponovno pozvao da se odmah ukine zapljena broda s iranskom naftom koji je Grčka na zahtjev Sjedinjenih Država držala od sredine travnja, prenosi N1.

Na temelju europskih sankcija zbog rata u Ukrajini, grčke vlasti su 19. travnja kod otoka Eubeje zaplijenile ruski tanker Pegas koji je nekoliko dana poslije promijenio ime u Lana.

Po tadašnjim informacijama tanker je prevozio 115.000 tona iranske nafte.

U srijedu je glasnogovornica grčke lučke policije rekla za AFP da će se nafta “prevesti u SAD na zahtjev američkog pravosuđa”.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u petak švicarskog otpravnika poslova koji zastupa američke interese zbog prekida diplomatskih veza Washingtona i Teherana nakon Iranske revolucije 1979.

Teheran optužuje Washington za “jasno kršenje pomorskog prava i međunarodnih konvencija” i poziva da se “odmah ukine zapljena broda i njegova tereta”, navodi se u priopćenju objavljenom na stranici ministarstva vanjskih poslova.

Iran je podsjetio da se protivi “pritisku i intervenciji američke vlade” koji su doveli do zapljene broda za koji smatra da je pod “suverenitetom Islamske Republike”.

No iz dokumenata koje posjeduje grčka obalna straža vidi se da naftni tanker još plovi pod ruskom zastavom.

Izvor u obalnoj straži rekao je AFP-u da je prekrcaj nafte na brod koji plovi pod liberijskom zastavom počeo u četvrtak i da će “potrajati nekoliko dana”.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.