VIS - Širenje vatrenjače (Pterois miles) u Jadranskom moru predstavlja ozbiljan ekološki problem s višestrukim negativnim utjecajima na lokalne morske ekosustave. Ova invazivna, otrovna riba iz Indo-Pacifika proširila se velikom brzinom duž srednjeg i južnog Jadrana, gdje postaje stalni stanovnik. A najviše ih je uočeno u podmorju naših najisturenijih otoka Lastova i Visa.
Najnovije zapažanje je u pličini uvale Parja na otoku Visu.
Njeno prisustvo ugrožava autohtone riblje vrste zbog konkurencije i predacije, dok nedostatak prirodnih neprijatelja omogućuje neometan rast populacije. Također, vatrenjača predstavlja zdravstveni rizik ljudima zbog otrovnih bodlji, kojima može uzrokovati jake bolove i ozbiljnije simptome uboda. Kontrola njene populacije je nužna za očuvanje lokalnih ekosustava, uz financiranje javne svijesti i suradnje građana u praćenju i izlovu ove opasne ribe.
Uočeno je da se vatrenjača brzo širi, čak i tijekom zimskih mjeseci i u plitkim uvalama gdje se temperature u Jadranu smatraju nižim. Donedavno Jadran je bio zaštićen od invazivnih vrsta ovakvog tipa, ali klimatske promjene i povišenje temperature mora omogućuju trajno naseljavanje ovih toploljubivih vrsta. Pretpostavlja se da je do naseljavanja došlo transportom ličinki s južnijih područja gdje su ustaljene veće populacije vatrenjače.

Vatrenjača ima izdašnu prehranu autohtonim vrstama, što može rezultirati smanjenjem populacije lokalnih riba. To narušava prirodnu ravnotežu i smanjuje biološku raznolikost Jadrana. Osim ekoloških, vatrenjača predstavlja i ozbiljnu opasnost za kupače i ribare jer su sve bodlje na njenom tijelu otrovne, a ubod izaziva jaku bol i može imati teže posljedice. U slučaju uboda preporučuje se hitna medicinska intervencija, a otrov se može neutralizirati toplinom potapanjem mjesta uboda u toplu vodu temperature 40-45°C.

Institut za oceanografiju i ribarstvo aktivno prati situaciju i apelira na suradnju građana koji javljaju opažanja vatrenjače i drugih invazivnih vrsta. Moguće mjere ublažavanja uključuju ciljane izlove, osobito u zaštićenim područjima, jer je vatrenjača jestiva nakon pravilnog odstranjivanja bodlji. Također, smanjenje opterećenja na morski ekosustav i očuvanje prirodnih predatora poput hobotnica i kirnji može pomoći u kontroli populacije. Predstoji borba s ovom vrstom jer je njeno uklanjanje potpuno iz prirode vrlo vjerojatno nemoguće.
D.G.
PROČITAJTE JOŠ:

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev