1 min. čitanja

Institut za oceanografiju izdao knjigu o jadranskim školjkašima

Institut za oceanografiju izdao knjigu o jadranskim školjkašima
Foto: Pixabay / IZOR

Školjkaši su jedna od najraznolikijih i najistraživanijih skupina morskih organizama ali do sada je vrlo malo tekstova o ovom razredu beskralježnjaka bilo dostupno na hrvatskom jeziku.

Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita objavio je stoga knjigu "Biologija, ekologija i raznolikost jadranskih školjkaša", čiji su autori stručnjaci s Instituta, Melita Peharda Ujević, Rino Stanić i Pero Ugarković.

Foto: IZOR

Znanstveno-popularnim pristupom, zadržavajući visoku dozu stručnosti, autori su ovom knjigom detaljno saželi svo znanje o školjkašima Jadranskog mora. Svoje dugogodišnje iskustvo u istraživanju školjkaša preneseno je u tri različita dijela knjige.U prvom su opisane značajke školjkaša, uključujući poglavlja o morfologiji i anatomiji, raznolikosti školjkaša i njihovom načinu života, rastu i starosti, te o prikupljanju i uzgoju. Drugi dio detaljno se bavi našim najvažnijim vrstama, dok treći donosi do sada najpotpuniji popis vrsta ove skupine napravljen poštujući sistematiku.

Ono što ovoj knjizi daje posebnu privlačnost su vrlo detaljne fotografije koje prate tekst čime olakšavaju čitanje razumijevanje materije, dok u trećem dijelu, u kojemu je prikazano više od 200 različitih vrsta, dočaravaju bogatstvo i ljepotu školjkaša Jadranskog mora. Mnoge vrste školjkaša fotografirane su žive što ovoj knjizi daje posebnost i zadaje nove standarde pisanja stručne literature.

Knjiga je namijenjena popularizaciji znanosti, neće biti u prodaji, već će bit će dostupna čitateljima u brojnim knjižnicama i suradnim institucijama.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.