1 min. čitanja

INSTITUT O POŠASTI U JADRANU: Nadamo se da neće uništiti inćune kao u Crnom moru

INSTITUT O POŠASTI U JADRANU: Nadamo se da neće uništiti inćune kao u Crnom moru
Mnemiopsis leidyi – Foto: Institut za oceanografiju i ribarstvo/Facebook

PULA – Institut za oceanografiju i ribarstvo na svojim Facebook stranicama objavio je seriju fotografija Mnemiopsis leidyi kod Pule. Rebraš, donešen balastnim vodama brodova čini ogromnu štetu hraneći se zooplanktonom, hranom za inćune i srdele. Problem je i njihovo rapidno razmnožavanje, jer ova vrsta to čini samooplodnjom. Najgore od svega je što su rebraši i mesožderi koji se hrane jajašcima i ličinkama ribe, pa posljedično mogu dovesti do kolapsa gospodarski najznačajnije riblje populacije Jadrana, od koje, od ribara do trgovaca i prerađivača, živi veliki broj ljudi.

Photo: Institut za oceanografiju i ribarstvo/Facebook

Iz Instituta pišu: “Mnemiopsis leidyi, planktonski organizam iz skupine rebraša prošlog je ljeta dosegao iznimnu brojnost na području Sjevernog Jadrana uključujući i zapadnu obalu Istre. Kod nas nije zavičajna vrsta, a porijeklom je iz zapadnog Atlantika. U Crnom je moru uzrokovao kolaps populacije inčuna zbog hranjenja njihovom mlađi, a nadamo se da se nešto slično neće dogoditi i kod nas.

Ovih smo ih dana fotografirali u blizini Pule. Kako su rebraši građeni od 97% vode, gotovo su potpuno prozirni pa je uz fotografiranje potrebna i značajna naknadna obrada slika da bi se istaknule nježne strukture, što je i ovdje napravljeno osim u jednom slučaju da vidite razliku.

Na njihovim trepetljikama dolazi do loma svjetla pa se one presijavaju u duginim bojama. U nekim slučajevima je spektar boja vidljiv na cijelom tijelu. Međutim, taj je rasap svjetla nastao u valovima na površini, a spektralni snop samo je prošao kroz rebraševo tijelo.”, stoji u opisu. Fotografije možete pogledati na Facebook stranicama instituta.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.