2 min. čitanja

Inspekcije Državnog inspektorata provode pojačane nadzore u turističkim središtima

Inspekcije Državnog inspektorata provode pojačane nadzore u turističkim središtima
Foto: Freepik/Ilustracija

Svi ovi nadzori imaju za cilj doprinijeti uspješnoj provedbi turističke sezone, a kako je istaknuo glavni državni inspektor dr.sc. Andrija Mikulić  'na nama je zakonska i moralna obvezu zaštititi radnika i gospodarstvo'.

Inspekcije Državnog inspektorata, tradicionalno, i ove godine u ljetnim mjesecima provode pojačane inspekcijske nadzore u turističkim središtima na obali. U ovom trenutku na terenu je nekoliko stotina inspektora. Konkretno; na terenu su turistički, sanitarni, tržišni, poljoprivredni, veterinarski, građevinski, inspektori rada (u području radnih odnosa i zaštite na radu), vodopravni inspektori, inspektori zaštite prirode i zaštite okoliša te rudarska i inspekcija opreme pod tlakom.

Foto: Državni inspektorat

Samim nadzorima u sezoni, prethodili su koordinirani inspekcijski nadzori tijekom svibnja i lipnja kada su inspekcije Državnog inspektorata obavile gotovo 1300 inspekcijskih nadzor. 45 % nadziranih subjekata poslovalo je sukladno propisima, a u 711 (55 %) inspekcijskom nadzoru utvrđeno je ukupno 1.556 raznih povreda propisa.

Najviše utvrđenih povreda propisa odnosilo se na:
Neprijavljivanje radnika, nezakoniti rad stranaca (državljana trećih zemalja),
neprovođenje procjene rizika, neosposobljenost radnika za rad na siguran način
nelegalno iznajmljivanje, neisticanje maloprodajne cijene i sl.

Rezultati nadzora u predsezoni poslužili su kao indikator te su ukazali na što se usredotočiti u nadzorima u ljetnim mjesecima.

U tom smislu, turistički inspektori Državnog inspektorata, ovih dana, obavljaju pojačane inspekcijske nadzore takozvanih nelegalnih iznajmljivača - neregistriranih pružatelja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. U cilju zaštite zdravlja ljudi na terenu je prisutna i sanitarna inspekcija kroz mobilne timove koji obavljaju nadzore koji se odnose na sigurnost hrane, a što uključuje i uzorkovanje hrane.

Također s obzirom na rezultate dosadašnjih akcija poseban naglasak stavljen je na zaštiti prava radnika, a kako je u proteklom razdoblju uočen povećan broj ozljeda radnika inspektori zaštite na radu posebice nadziru kuhinje, praonice rublja i energetske objekte poput kotlovnica jer su u tim objektima povećani rizici za život i zdravlje radnika.

Svi ovi nadzori imaju za cilj doprinijeti uspješnoj provedbi turističke sezone, a kako je istaknuo glavni državni inspektor dr.sc. Andrija Mikulić  'na nama je zakonska i moralna obvezu zaštititi radnika i gospodarstvo jer „rad na crno“ kao najskuplji oblik rada izravno nanosi šteta i radniku i gospodarstvu te stvara nelojalnu konkurenciju.'

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.