2 min. čitanja

Inovacije u pomorstvu - Analiza razvoja održivijeg, čišćeg i efikasnijeg pomorskog prometa

Inovacije u pomorstvu - Analiza razvoja održivijeg, čišćeg i efikasnijeg pomorskog prometa
Foto: Maersk

U Akvariju Studentskog centra na Kampusu održan je zanimljiv kongres posvećen inovacijama u pomorstvu na kojem su stručnjaci, znanstvenici i investitori analizirali razvoj održivijeg, čišćeg i efikasnijeg pomorskog prometa.

Kongres i panel rasprava naziva »Inovacije u pomorskom prijevozu kao doprinos održivim zajednicama« održani su u okviru projekta INNO2MARE i programa Obzor Europa, a koji je, uz Sveučilište u Rijeci, objedinio čak 19 organizacija iz Hrvatske, Slovenije i Belgije u nizu aktivnosti usmjerenih na digitalnu i zelenu tranziciju pomorskog sektora, prenosi Novi list.

Sudionicima i posjetiteljima kongresa uvodnim se riječima obratio Saša Zelenika, prorektor za strateške projekte Sveučilišta u Rijeci.

Cilj projekta INNO2MARE razvoj je pametnih, zelenih i digitalnih inovacija u maritimnim tehnologijama u tri regionalna ekosustava, Antwerpen, Slovenija i Hrvatska, objasnio je Zelenika te dodao da se uz pomoć partnera iz Antwerpena planira podignuti razina inovacija i zelene digitalne tranzicije u Hrvatskoj, ali i stvoriti regionalni inovacijski sustav koji će okupiti stručnjake i znanstvenike sa sveučilišta i pridruženih institucija iz gospodarstva poput Lurssena i Maritimnog centra izvrsnosti te šire zajednice koji će zajedno raditi na unapređenju maritimnog sektora.

- Pomorska industrija suočava se s velikim izazovima, tranzicijama u energiji i propulziji, digitalizacijom, umjetnom inteligencijom te je potreban zajednički napor i ideje koje će industriji pomoći da krene naprijed kako bi se navedeni procesi uspješno realizirali - istaknuo je Deepak Mehta, belgijski stručnjak za razvoj ekosustava iz Maritimnog kampusa u Antwerpenu.

Panel raspravi na temu inovacija u pomorskom prijevozu s naglaskom na održivost koja je uslijedila, uz prorektora Sašu Zeleniku, sudjelovali su ravnatelj Regionalne razvojne agencije PRIGODA Vedran Kružić, izvršna direktorica Lurssen Design Centra Kvarner Teuta Duletić, zapovjednik LNG brodova i inovator Donatan Balog i Stevica Kuharskipartner u investicijskom fondu Fil Rouge Capital te Hrvoje Marušić, voditelj u projektu INNO2MARE.

- Pomorska industrija važna je za globalnu ekonomiju jer se 90 posto međunarodne trgovine odvija putem mora, također direktno zapošljava nešto manje od 2 milijuna ljudi, ali istovremeno je izvor više od 3 posto štetnih emisija u atmosferu. Upravo stoga inovacije u pomorskoj industriji neophodne su kako za okoliš, tako i za zajednicu, gospodarstvo, obrazovanje i znanost - objasnio je Marušić. Radi se o potencijalnom novom gorivu i mogućnosti zamjene nafte ili plina vodikom kako bi se smanjile štetne emisije, kao i korištenju umjetne inteligencije kako bi se efikasnije upravljalo brodovima, odnosno novim tehnologijama koje će pomorsku industriju učiniti čišćom, efikasnijom i sigurnijom rekao je Marušić te dodao da sve svjetske luke, pa čak i naša riječka luka, odavno ulažu u sigurnost i primjenu novih tehnologija poput digitalizacije upravljanja lukama dok se velike revolucije odvijaju i na brodovima u smislu digitalizacije i automatizacije procesa upravljanja.

Osim stvaranja prekogranične suradnje između Slovenije i Hrvatske, projektom INNO2MARE sveučilišta u Rijeci, Ljubljani i Antwerpenu zajedničkim će snagama razvijati inovacije.

- Nadamo se da će projekt generirati tri konkretne inovacije, i to inovaciju u primijeni umjetne inteligencije u brodskim sustavima, primijeni novih obnovljivih ili čišćih izvora energije za propulziju brodova i digitalni alat koji će pomoći da pomorci brže usvajaju nova znanja u ovom vremenu ubrzanog razvoja tehnologije - zaključio je Marušić.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.