2 min. čitanja

Inicijativa za osnivanje samostalne Strukovne udruge ronilačkog turizma

Inicijativa za osnivanje samostalne Strukovne udruge ronilačkog turizma
Foto:Pexels

Ključni ciljevi i zadaci udruge obuhvaćali bi komunikaciju s Ministarstvom turizma te Zakonodavcem, ali i rad na uspostavi i održavanju sidrišta, ekološke akcije te stvaranje novih atraktivnih ronilačkih destinacija.

Ideju o osnivanju ove udruge predstavio je Vedran Dorušić, ronilac, instruktor te čovjek koji sa skupinom entuzijasta stoji iza, od strane NAUI-a odobrenog, projekta "UW Conservation Diver" koji za cilj ima očuvati i zaštititi naš podvodni svijet.

Inicijativa ovako navodi ključne ciljeve i zadatke buduće udruge:

  • Komunikacija sa Zakonodavcem: Cilj je uspostaviti stalni dijalog s tijelima vlasti kako bismo bili uključeni u procese donošenja odluka i zakona koji izravno utječu na naš sektor, te tako spriječiti donošenje zakona koji bi mogli negativno utjecati na našu djelatnost.
  • Sidrišta i Bove: Rad na uspostavi i održavanju sidrišta, bova, te inicijativa za uspostavljanje NO-take zona, koje su ključne za očuvanje podvodnog okoliša i održiv turizam.
  • Potapanje Brodova: Predlaganje i koordinacija projekata potapanja brodova koji bi mogli poslužiti kao atraktivne ronilačke lokacije, uz poštivanje ekoloških standarda.
  • Približavanje Ministarstvu Turizma: Intenziviranje suradnje s Ministarstvom turizma kako bi naše djelovanje bilo prepoznato i podržano na višim razinama vlasti.
  • Zakon o Pružanju Usluga u Turizmu: Aktivno sudjelovanje u procesima koji se tiču regulacije turističkog ronjenja, kako bismo osigurali da se pravila i regulative usklade s potrebama i realnošću našeg sektora.
Foto:Bojan Kabai

Predlagatelj inicijative naglašava kako bi udruga, kao takva, imala određenih troškova povezanih s njenim održavanjem, poput računovodstvenih usluga. Smatraju stoga da bi članarina od 20 eura po članu godišnje bila dovoljna za pokrivanje osnovnih troškova u prvoj godini.

Također, iz inicijative naglašavaju da će rad u udruzi biti isključivo volonterski. Svaki oblik angažmana, bilo da se radi o administrativnim zadacima, koordinaciji projekata, ili komunikaciji s državnim tijelima, bit će temeljen na dobrovoljnom doprinosu naših članova.

J.T.

Pročitajte još:

NAUI* Odobrio Novi Tečaj: UW Conservation Diver
Dobra vijest je bila „S radošću vas obavještavamo da je NAUI (National Association of Underwater Instructors) službeno odobrio vaš novi tečaj pod nazivom “UW Conservation Diver”“. Ovo je značajan korak naprijed u našem nastojanju da promičemo očuvanje i zaštitu podvodnog svijeta. Ali krenimo redom. Sve je počelo s „trebalo bi“
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.