4 min. čitanja

NAUI* Odobrio Novi Tečaj: UW Conservation Diver

NAUI* Odobrio Novi Tečaj: UW Conservation Diver
Foto: Bojan Kabai

Dobra vijest je bila „S radošću vas obavještavamo da je NAUI (National Association of Underwater Instructors) službeno odobrio vaš novi tečaj pod nazivom "UW Conservation Diver"“. Ovo je značajan korak naprijed u našem nastojanju da promičemo očuvanje i zaštitu podvodnog svijeta. Ali krenimo redom.

Sve je počelo s „trebalo bi“, pa je to kuhalo, pa je jedan dan bilo, idemo sad nema stajanja. Naime Hrvatska ima vjerojatno najjaču scenu po pitanju učestvovanja ronilaca u akcijama čišćenja. Udruga SUNCE je napravila protokole u suradnji s nadležnim ministarstvima. Protokol je osmišljen za pojedince, pravne subjekte i organe javne vlasti koji planiraju provoditi ili financirati akcije uklanjanja otpada iz mora. Ovo uključuje čišćenje podmorja ronilačkim akcijama, čišćenje morskog dna pomoću kočarenja, te čišćenje obalnih plaža. Da to dodatno podupremo, nagradu Ponos Hrvatske dobili su Matko Pojatina i Marko Lete za svoj doprinos u čišćenju podmorja. Treba napomenuti da je jedan iz ZG drugi iz
ST i da su oba NAUI Instruktori.

Dan 12. studeni 1977. smatra se početkom ekološke svijesti na našoj obali. Tada je Jacques Cousteau s timom oceanografa, biologa i ekologa posjetio Brački kanal, Mljet i Kornate kako bi istražio stupanj zagađenosti Jadranskog mora. Četrdeset i pet godina kasnije, živi svijet podmorja suočava se s većim ugrozama nego ikada prije, ali i sve većom brigom i zainteresiranošću javnosti.

Foto:Bojan Kabai

U cilju zaštite ovog osjetljivog ekosustava, diljem Jadrana organiziraju se ekološke akcije čišćenja podmorja. Te akcije obuhvaćaju edukativne, ekološke i interesantne aktivnosti u moru i uz obalu, s ciljem podizanja svijesti o zaštiti okoliša i prirode među djecom, mladima, lokalnim stanovništvom i širom društvenom zajednicom. Poseban naglasak stavlja se na odgovorno ponašanje prema živim organizmima.
Ronioci su ključni sudionici ovih akcija, a organiziraju ih ronilački klubovi, centri ili tvrtke uz podršku lokalnih uprava i državnih institucija koje podržavaju ekološke projekte.

Akcije čišćenja podmorja okupljaju veliki broj ronilaca koji iz mora iznose značajne količine otpada. Osim ronilaca, u ekološke akcije aktivno se uključuju i lokalni stanovnici te udruge koje i nisu ronilačke.

Foto:Bojan Kabai

Ali more očistiti nećemo ni da samo to radimo i da je svako ronjenje takvo. Ono što možemo napraviti je promijeniti ponašanje zbog nekog iskustva (to se zove učenje). Stoga naš cilj mora biti na edukaciji. Prije sveg mladih jer ne može se starog konja naučit novi trik (on će bacit kutiju cigareta u more, ali barem da to radi kad ga nitko ne gleda i to je napredak (možda zaboravi i donese ju doma).
Odobrenje ovog tečaja od strane NAUI-a nije samo priznanje kvalitete i važnosti programa, već i prilika za ronioce da steknu specijalizirane vještine i znanja potrebna za aktivno sudjelovanje u zaštiti i očuvanju podvodnih ekosistema. Proces normalizacije tečaja započet će sljedeći tjedan ( danas je 28.01.2024 do toplog mora – taman ).

Riječ "conservation" na engleskom jeziku u hrvatski jezik se prevodi kao "očuvanje" ili "zaštita". Ovaj pojam obično se koristi u kontekstu očuvanja prirode, zaštite okoliša, održivog upravljanja prirodnim resursima, ili zaštite kulturne baštine. U ekologiji i zaštiti okoliša, "conservation" se odnosi na aktivnosti i prakse usmjerene na očuvanje biološke raznolikosti, ekosistema, i prirodnih resursa za buduće generacije. U kontekstu kulturne baštine, to se može odnositi na očuvanje povijesnih spomenika, umjetničkih djela, i drugih važnih kulturnih artefakata.

Svrha podučavanja ovog tečaja je višestruka:
· Obučiti zainteresirane ronioce da budu korisniji , sigurniji i pedantniji tijekom akcija čišćenja
· Školovati ih da znaju kako reagirati na opasnosti ( kemikalije, eksplozivi, opasni otpad )
· Stvoriti tečaj koji služi kao formalno priznanje rada, znanja i vještina.
· Može biti zahvala roniocima koji su već odradili više eko akcija, te skupili znanje i vještine
· Biti alat zainteresiranim instruktorima da formalno obuče ronioce znanjima i vještinama
potrebnim za kvalitetno sudjelovanje u ovakvim programima
· Dati priliku da studenti nekih posebnih studije (podvodne znanosti i tehnologije, biologije, oceanografije i tome srodno ) imaju dokaz o svom radu i znanju (formalnoj obuci).

Uglavnom alat imamo, da radit znamo smo pokazali. Da smo uporni to znaju čak i oni koji uporno bacaju smeće, oni koji nam moraju pisat dozvole, oni koji moraju odvesti to smeće – obično vikendom.


Ali i oni koji sponzoriraju i bez koji to ne bi bilo moguće. Hvala svima koji su pomogli u ovome, Matku , SUNCU, Marku, Fedri, Đaniju ali i jednom koji ovo neće znat pročitati bez AI – Alainu Saissnu iz Libanona koji je zapravo bio onaj koji mi je utuvio u glavu da to mogu napraviti.

Vedran Dorušić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.