2 min. čitanja

Inicijativa 'Stop rezanju peraja – stop trgovini' predstavljena Europskoj komisiji

Inicijativa 'Stop rezanju peraja – stop trgovini' predstavljena Europskoj komisiji
Foto: Unsplash

ZAGREB - Inicijativom se poziva Komisiju da predloži pravne mjere za okončanje trgovine perajama u Europskoj uniji, uključujući uvoz, izvoz i provoz peraja koje nisu prirodno pričvršćene za tijelo životinje.

Inicijativa 'Stop rezanju peraja - stop trgovini', postala je osma uspješno pokrenuta europska građanska inicijativa. Naime, organizatori su uspjeli prikupiti više od 1,1 milijun potpisa građana Europske unije koliko je bilo potrebno za njeno pokretanje.

Njome se poziva Europsku komisiju da predloži pravne mjere za okončanje trgovine perajama u EU, uključujući uvoz, izvoz i provoz peraja koje nisu prirodno pričvršćene za tijelo životinje.

Komisija će se tijekom sljedećih tjedana sastati s organizatorima kako bi detaljno razgovarali o inicijativi. Potom će Europski parlament organizirati javno saslušanje.

Komisija mora do 11. srpnja 2023. predstaviti službeni odgovor u kojem će navesti mjere koje namjerava poduzeti, hoće li predložiti izmjenu zakonodavstva, poduzeti druge nezakonodavne mjere ili nedjelovati.

Ova je osma europska građanska inicijativa u sklopu koje je uspješno prikupljeno više od milijun potpisa iz najmanje sedam država članica, što pokazuje da europski građani mogu sudjelovati u stvaranju europskih politika, stoji na stranicama predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Zemlje sudionice samita o divljim životinjama po prvi put glasaju za reguliranje trgovine perajama morskog psa
Prekomjerni izlov i kronični nedostatak propisa nažalost guraju morske pse u izumiranje - Svjetski lideri se nadaju da će ih uspjeti ipak bolje zaštititi. Zemlje na najvećem svjetskom summitu o divljim životinjama glasale su po prvi put za reguliranje trgovine perajima morskih pasa. Ovakva trgovina…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.