2 min. čitanja

INA počela s mjerenjem potencijala vjetra na plinskim platformama u Jadranu

INA počela s mjerenjem potencijala vjetra na plinskim platformama u Jadranu
Foto: INA

INA je počela s mjerenjem brzine vjetra na dvije plinske platforme u Jadranu, Izabela Sjever i Ivana A, kako bi ispitala potencijale za izgradnju odobalnog vjetroparka.

Ovaj projekt Ine predstavlja prvo odobalno mjerenje vjetra u Hrvatskoj, a trajat će najmanje 12 mjeseci. Kompanija će time osigurati potpunu procjenu resursa vjetra i njegove isplativosti uzimajući u obzir industrijske standarde te temeljem procjene odlučiti o ulaganju i u taj segment proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, objavila je INA na svojim službenim stranicama.

Naime, INA je u siječnju počela izgradnju solarnih elektrana na lokacijama u Molvama i Sisku koje će zajedno proizvoditi 16.000 MWh električne energije godišnje, kolika je i prosječna potrošnja 4800 kućanstava u Hrvatskoj. Prva električna energija bit će isporučena u mrežu u 2023. godini.

– Ovim projektima INA iskoračuje u nove biznise čiji projekti se temelje na obnovljivim izvorima energije i mobilnosti, ali i drugim aktivnostima u kojima vidimo sinergiju s trenutnim poslovanjem. Zanimljive su nam sve isplative prilike kojima možemo nadograditi postojeći lanac vrijednosti, a da se istovremeno uklapaju u zelene planove Hrvatske i Europske unije – rekao je Ante Crljenko, direktor Poduhvata i inovacija u INA-i.

Foto: INA

Dobavljač uređaja za mjerenje vjetra LIDAR je tvrtka Megajoule Adria, koja je zadužena za nadzor i puštanje u rad.

– Brzinu i smjer vjetra mjerimo prema najvišim industrijskim standardima i najboljoj praksi na više visina kako bi se omogućilo bolje razumijevanje režima vjetra na samoj lokaciji. Cijela instalacija bila je vrlo zahtjevna jer je prva takve vrste u regiji i instalirana je u dobroj suradnji s Inom i tvrtkom SCAN kazao je Leo Jerkić, direktor tvrtke Megajoule Adria.

Iz INA-e su apostrofirali da se, uz tradicionalni biznis, snažno okreću i zelenim tehnologijama sukladno razvojnim smjernicama kompanije koje su u skladu sa strategijom MOL Grupe “Shape Tomorrow 2030+”, a kojom je na razini grupe definiran značajan iskorak u domeni obnovljivih izvora energije, prvenstveno u smanjenju izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova.

Namjera MOL Grupe je do 2030. godine alocirati najmanje 50 posto ukupnih ulaganja u održive projekte, naveli su iz Ine.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.