3 min. čitanja

Imamo nove dokaze zagađenja mora uz uzgajališta: “Riblje lešine i raspadnuta hrana za tune prekrivaju morsko dno”

Imamo nove dokaze zagađenja mora uz uzgajališta: “Riblje lešine i raspadnuta hrana za tune prekrivaju morsko dno”
Foto: Čitatelj

Stižu nam nove snimke zagađenja mora u Ravskom kanalu. Ovo je dio Jadrana u kojem se nalazi mnoštvo kaveza za uzgoj ribe, za koje građani tvrde da su uzrok golemog zagađenja za kojeg nitko ne mari. Koncesionara su dozvole dobili uz uvjet pridržavanja najstrožijih standarda, a kakvo je stanje na terenu bilo u petak 21. travnja, kazuje nam čitatelj koji šalje i ove snimke.

– Evo htjeli smo vas obavjestiti da su sa proljetnim bonacama opet vidljiva zagađenja mora, s Cromarisovih kaveza, na otoku Ravi. Ovo je bilo u petak ujutro. Skiper koji je ovo snimao s broda, kaže da mu je gazda rekao da otiđu na neki drugi otok gdje je more čisto – svjedoči nam čitatelj.

“Nekad su nam dolazili turisti zbog čistog mora, sada bježe od nas!”

– To nas je jako pogodilo. Na naš otok su turisti dolazili upravo zbog čistog i bistrog mora, a sada biže od nas. Eto, pametnom je to dosta da vidi da osim zagađenosti mora, ljudi na Ravi, trpi i naš turizam. Koliko će još ovakvih brodova s turistima odlaziti s otoka ovo lito, ostaje da vidimo – razočarano nam govori.

Foto: Čitatelj

– Zanimljivo je i to da je jučer Kali tuna dobila u Iškom kanalu (milju od Rave) koncesiju, tj.produžena joj je na još 20 g. U slikama koje ću vam poslati, ćete viditi kakvo je dno na tim kavezima Kali tune. Video je s Rave od petka (Cromarisovi kavezi). A na slici di se vidu kavezi, točno se vidi kako masna mrlja 50×4 m ide prema Ravi. To je iz jednog kaveza, a ima ih preko 50! Pa vi zamislite što je to svakog dana na Ravi, 500-600 m dalje od Cromarisa – poručuje čitatelj i zahvaljuje što je Morski HR jedan od rijetkih medija koji uvijek objavljuje ovakve probleme.

Foto: Čitatelj

Na pitanje što se ovo nalazi na fotografijama s dna mora, pojašnjava:

– To je hrana koju tune ne pojedu pa padne na dno i raspada se. Znači, to vam je pravi horor film što su napravili od Rave, Iža, Luke na Dugom otoku… od raja na Zemlji. Mi nismo protiv marikulture, ali u Italiji Španjolskoj Norveškoj, Japanu, Grčkoj, ti kavezi su miljama od obale, od otoka, na otvorenom moru. Ali naravno, nama Hrvatima to nije ok, jer je skuplji uzgoj. Mi se nadamo, da će s vremenom EU donijeti neke nove zakone koji će se ticati baš nas i spasiti ovo naše more od katastrofalnog gospodarenja kakvo je sada! – zaključuje.

Foto: Čitatelj

Podsjetimo, za ozbiljan porast zagađenja na ovom dijelu Jadrana, poslali smo upite svim odgovornima u lancu odgovornosti. Odgovore koje smo uspjeli dobiti, objavili smo OVDJE, a još uvijek nam nisu dostavljene vjerodostojne brojke koje se tiču stanja kvalitete mora kroz period od posljednjih godinu dana, koliko nam stižu ove katastrofalne snimke s područja na kojem se novim koncesijama samo gomilaju uzgajališni kavezi.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

OD KUD ZAGAĐENJE U RAVSKOM KANALU? Inspekcije i uzgajalište tvrde jedno, građani i snimke nešto sasvim drugo…
UZGAJAT ĆE 500 TONA TUNE GODIŠNJE Tvrtki Kali tuna Vlada dodijelila koncesiju na 20 godina u Iškom kanalu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.