5 min. čitanja

Ilegalni zidovi i terase na moru u Dragama i Pakoštanima - Načelnik: "Ne možemo sve hajdučki rušiti!"

Ilegalni zidovi i terase na moru u Dragama i Pakoštanima - Načelnik: "Ne možemo sve hajdučki rušiti!"
Foto: Čitatelji

DRAGE - Sjećate se priče iz Draga? U devastaciji obale u tom mjestu između Zadra i Šibenika, sudjeluje, kažu nam, brat jednog od važnijih zaposlenika te općine. Načelnik Pakoštana Milivoj Kurtov, koji je potvrdio da je upoznat s ilegalnim radnjama na području svoje općine, ali tek nakon što su i do njega stigle prijave na nelegalnost kaže nam "braća mogu i ne pričati". Ipak, tri mjeseca je prošlo, ništa se po tom pitanju dogodilo nije.

- Poslije vašeg članka o uzurpaciji i bespravno gradnji uz more, uvala Porat i Žakanj, brzo je došla Lučka kapetanija. Naravno,pojedinci opet zaštićeni, a radi se i zaposleniku općine Pakoštane. O njemu ste već pisali, tvrdi kako mu je kamp od brata, da, na papiru, a svi u mjestu znaju tko ga vodi i tko je pravi vlasnik - kazuje naš čitatelj.  

- Na žalost fotografija nema, tamo je zabranjen pristup sa svih strana, ali zid i upozorenja "PRIVATNO" uz more još stoje. Lučka kapetanija je odmah poslije vašeg teksta napravila izvide, ali naravno, nije svima uklonjeno. Onom tko najviše krši zakon nije ništa.

Također se i tamo može ispitati kvaliteta mora, iz jutra se strašno osjeti miris fekalija. Postoji i ponton kojeg drže zahrđale šine u moru, postoji i plan za gradnju pontona koji će se dati u koncesiju - dodaje čitatelj u opisu problema u tom mjestu. Mnogi od njih koje je naveo poznati su redakciji i proslijeđeni istražnim organima.

Raspitivali se: "Tko Morskom odaje podatke?"

Ponovo upitajte načelnika Kurtova, što je s onim njegovim dronovima koji su snimali teren. Kako to da su pojedincima srušili, a ne i bratu njegova zaposlenika, koji je u međuvremenu dovršio zid sa prve slike. Zašto mu još na plažama stoji znak PRIVATNO ? - pita se čitatelj i čudi zašto se ništa ne miče s mrtve točke?

Nedugo nakon objave našeg članka o devastaciji obale u Dragama, za koju mještani krive brata jednog od važnijih zaposlenika te općine, doznajemo i kako se po selu ozbiljno traži druker. Odnosno osoba koja nam dostavlja informacije. Nazvali smo načelnika općine koji opet ponavlja iste stvari kao i zadnji put, ali i spominje kako "znaju on tko je nama dojavio".

Načelnik: "Ne možemo hajdučki rušiti"

- Pa ne možemo to hajdučki rušiti, kako to vi mislite "idemo rušiti"? - pita se odmah načelnik Pakoštana, Milivoj Kurtov.

Hajdučija gradi, a vi trebate samo postupiti po zakonu. Gdje su vam komunalni redari i što su oni zabilježili? Spominjali ste snimanje dronom, jeste li što zaključili prema tim snimkama?

- Mi nismo stigli. Mi smo digli dron, naručili smo, snimili smo sve te izlaske i ulaske u more te među. Jedna firma iz Zadra trebala bi isprojektirati šetnicu koja se tiče ove pozicije, onda bi trebali dobiti odobrenja i dozvole pa ćemo tamo graditi i po njegovoj međi. Mislim, ako se oni ponašaju kao hajduci, ne možemo mi. Moramo ići redom.

Ipak, kad je red u pitanju, onda zadnji u redu za ručenje je brat vašeg važnog zaposlenika i njegov nered?

- Imate li vi brata možda? Mi možemo razgovarati o problemu, ali ne možemo uvaljivati ljude koji nemaju veze s ničim.

I razgovaramo o problemu. Činjenica je da taj problem nije riješen i da je, gle čuda, baš taj dio bespravne gradnje dovršen, umjesto srušen. Na pomorskom dobru, gdje ne postoji dozvola za gradnju.

- Mi pripremamo projekt za šetnicu na tom dijelu koji će biti sa svim potrebnim dozvolama i najesen to namjeravamo početi dovoditi u red. Činjenica je da ništa nije pomaknuto od kad ste vi zadnji put bili. Mi smo sve snimili dronom i dobili smo već jedan projekt za realizaciju, a za ovaj što nije riješen, nismo. Kad dobijemo dozvole od svih mjerodavnih, krenut ćemo to rješavati, pa na taj način porušiti i ove zidiće, mulove - obećaje načelnik Pakoštana.

Nakon objavljenog članka načelnik mijenja ploču: "Šaljem komunalne redare!"

Nakon što smo objavili ovaj članak, naknadno nas je nazvao Pakoški načelnik i poručio da je provjerio o čemu se radi i da ima nove informacije:

- Bio je Državni inspektorat, evo sad sam doznao tamo. Za ovaj dio di piše da je privatna plaža, sad sam poslao komunalnog redara i ide u Drage.

Je li onda ispisana kakva kazna nakon dolaska Inspektorata?

- Za jedan dio smo mi dobili od kapetanije nalog da uklonimo, a za ovo njihovo o čemu pišete, je u postupku, koliko imam informacije - zaključuo je Kurtov.

Jurica Gašpar

FOTO Niču sunčališta, zidovi i terase na moru u Dragama i Pakoštanima - Jedan od devastatora brat zaposlenika općine?
Divljanje na pomorskom dobru i uz njega nastavlja se diljem obale, a kako se bliži ljeto, tako je i građevinska mehanizacija sve češće u pogonu, najčešće i nažalost na štetu prirode i zdrave pameti. U iščekivanju novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, odlučili smo se na
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.