2 min. čitanja

Ilegalni kamperi kod Zadra: "Parkiraju do mora, nuždu obavljaju po šumi"

Ilegalni kamperi kod Zadra: "Parkiraju do mora, nuždu obavljaju po šumi"
Foto: Zadarski list

KOŽINO/ZADAR - Svake sezone iznova svjedočimo neprimjerenom kampiranju izvan kampova u gotovo svim dijelovima Zadra, a najprivlačnija su, dakako, ona mjesta koja su najbliža plažama. Posljednjih tjedana, kampera ima posvuda, i to ne samo u Zadru već i po cijeloj županiji, a svjedočili smo tako o kamperima parkiranima na na Punti Bajlo, na parkiralištu iznad dvorane na Višnjiku, na Poluotoku, a posebno su im zanimljive lokacije Kolovare i Puntamika, piše Zadarski list.

Posljednjih dana pisalo se tako i o kamperima na plaži Tustici u Sukošanu, ali sudeći po posljednjem obraćanju čitatelja, kamperi zaposjedaju sve više praznih parcela. Možda to ništa ne bi bio problem, da za sobom ne ostavljaju nered, smeće, a prema riječima našeg čitatelja, po šumama vrše i nuždu.

Šumica sv. Petra

– Želim upozoriti na situaciju u šumici sv. Petar između Dikla i Kožina, tamo svake godine sve više je ilegalnih kampista, kampiraju u šatorima i kamperima i slično i nitko ništa ne poduzima. Parkiraju do mora u grupama, nuždu obavljaju po šumi, smeće ostavljaju za sobom, a iz tankova koji se nalaze ispod kampera čudna voda se izlijeva. To nije jedan-dva kampera, ujutro ih zna biti i po 15-tak pa me zanima kako to da nitko od nadležnih ne reagira i dozvoljava ovako ponašanje?, pita se naš čitatelj koji nam je poslao i fotografiju kao dokaz divljeg kampiranja.

Znakovi za nedozvoljeno kampiranje postavljeni su po plažama diljem županije, ali i u  samom gradu. Neki kamperi te znakove jednostavno ne vide, dok se drugi na zabrane ogluše jer očito mogu. Nedozvoljeno parkiranje kažnjava policija, a kampiranje turistička inspekcija i komunalno redarstvo. Novčane kazne imaju najbolji učinak, smatraju zadarski komunalci. Već iduće godine Grad Zadar bi mogao u pojedinim dijelovima grada potpuno zabraniti ulaz kamperima.

Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti je jasan – kampira se u kampovima. Uhvate li vas u kampiranju “na divlje” kazna je od 200 do 1300 eura.

Ana Šarić Fric

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Otkrivamo otok kod Pakoštana s gomilom ilegalnih kampista - Ogradili se i napisali “Privatno!”
ARTINA/PAKOŠTANE - Dok se Hrvatska turistička zajednica hvali brojkama dolazaka, onaj nautički dio Jadrana pita se: “a gdje su ti gosti?” Neke smo tako odlučili potražiti i pronašli! Otočić Artina, nalazi se tik do otoka Vrgade u općini Pakoštane. Čitatelj kaže da već godinama tamo dolazi na kupan…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.