2 min. čitanja

IGRA MAČKE I MIŠA Sud na Fidžiju odgodio zapljenu ruske jahte vrijedne više od 320 milijuna dolara

IGRA MAČKE I MIŠA Sud na Fidžiju odgodio zapljenu ruske jahte vrijedne više od 320 milijuna dolara
Foto: Fijivillage.com

Ni tjedan dana nakon što su odobrili zapljenu luksuzne ruske jahte usidrene na svom teritoriju, sud otočne države Fidži promijenio je ploču. Privremeno su obustavili zapljenu megajahte Amadea, a za koju američke vlasti vjeruju da pripada sankcioniranom ruskom oligarhu Sulejmanu Kerimovu, suradniku ruskog predsjednika Vladimira Putina, iako tvrtka koja upravlja jahtom tvrdi da je njezin stvarni vlasnik potpuno druga osoba.

Kerimov je pod američkim sankcijama još od 2018. godine, no SAD ga je “podebljao” na crnoj listi nakon ruske invazije na Ukrajinu. Američke vlasti su nedugo nakon početka rata u Ukrajini povećali i sredstva za akciju lova na rusku imovinu izvan granica Rusije, a uspostavljena je i međuagencijska radna skupina “Projekt KleptoCapture” za zapljenu nekretnina, jahti i sredstava povezanih s članovima ruske elite s crne liste, piše The Maritime Executive.

Tim FBI-a posjetio je jahtu prošli tjedan, a u nalogu podnesenom fidžijskom sudu, agenti su tvrdili da su pronašli dokumente koji pokazuju da je Kerimov povezan s plovilom i da je prekršio američke zakone. U nalogu se tvrdi da je Kerimov “prouzročio da se transakcije u američkim dolarima za rad i održavanje Amadee šalju preko američkih financijskih institucija”, čime je prekršio zabranu korištenja američkih bankarskih usluga.

Odvjetnici holdinga Millemarin Investments, koji upravlja jahtom, tvrde da je luksuzno plovilo u vlasništvu bivšeg izvršnog direktora Rosnefta Eduarda Khudainatova, koji trenutačno nije ni pod kakvim sankcijama. Postavlja se, međutim, pitanje ima li Khudainatov dovoljno sredstava za kupnju i održavanje plovila kao što je Amadea. S druge strane, američke agencije vjeruju da je upravo on formalni vlasnik daleko veće Šeherezade, 700 milijuna vrijedne megajahte, koja ima operativne veze sa samim Putinom.

Amadea će zasad ostati usidrena u luci Lautoka, nakon što je Visoki sud Fidžija odobrio zahtjev Millemarin Investmentsa da se obustavi njezina zapljena dok traje proces žalbe.

Amadea je motorna jahta od cca 100 metara izgrađena u Njemačkoj 2016. godine, opremljena s dva motora od 5.800 konjskih snaga, što joj daje maksimalnu brzinu od 20 čvorova i maksimalni domet do 8.000 nautičkih milja. Ima osam apartmana za 16 gostiju i 25 članova posade, a procijenjena je na oko 325 milijuna dolara.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Fidži odobrio SAD-u zapljenu luksuzne jahte ruskog oligarha
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.