>
  1 min. čitanja

Fidži odobrio SAD-u zapljenu luksuzne jahte ruskog oligarha

Fidži odobrio SAD-u zapljenu luksuzne jahte ruskog oligarha
Foto: Jahta Amadea/Superyachttimes.com

Sud otočne države Fidži dao je zeleno svjetlo američkoj vladi da zaplijeni megajahtu Amadea, usidrenu u jednoj od njihovih luka, a za koju se vjeruje da je u vlasništvu sankcioniranog ruskog oligarha Sulejmana Kerimova.

Amadea je motorna jahta od cca 100 metara izgrađena u Njemačkoj 2016. godine, opremljena s dva motora od 5.800 konjskih snaga, što joj daje maksimalnu brzinu od 20 čvorova i maksimalni domet do 8.000 nautičkih milja. Ima osam apartmana za 16 gostiju i 25 članova posade, a procijenjena je na oko 325 milijuna dolara, piše Bloomberg.

Američke vlasti vjeruju da je stvarni vlasnik luksuzne jahte Sulejman Kerimov, milijarder povezan s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Kerimov je svoje bogatstvo stekao vlasničkim udjelima u državnoj kompaniji Nafta Moskva, državnoj plinskoj tvrtki Gazprom, poznatom ruskom rudaru zlata Polyus i vodećoj državnoj banci Sberbank, zaradivši time bogatstvo koje se procjenjuje između 11 i 14 milijardi dolara.

Američko ministarstvo financija stavilo je Kerimova 2018. godine na svoju crnu listu posebno “označenih državljana”, a nakon ruske invazije na Ukrajinu, Kerimov se našao na listi nepoželjnih i u Velikoj Britaniji, EU-u te Kanadi.

Kad je Amadea sredinom travnja ušla u vode Fidžija, SAD su brže bolje tamošnjem sudstvu podnijele zahtjev za njezinom zapljenom. No odvjetnici holdinga Millemarin Investments, koji upravlja jahtom, tvrde da je ona u vlasništvu bivšeg izvršnog direktora Rosnefta Eduarda Khudainatova, koji trenutačno nije ni pod kakvim sankcijama.

Odluka suda s Fidžija nije konačna jer spomenuta tvrtka koja upravlja jahtom ima pravo žalbe na temelju koje se privremeno može stopirati njezina zapljena. Lokalni mediji navode da je manji tim FBI-a stigao na Fidži kako bi u suradnji s lokalnim dužnosnicima utvrdili stvarno vlasništvo luksuzne mega jahte.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Superjahta sankcioniranog ruskog oligarha stigla na Fidži, uključuje se i policija
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.