2 min. čitanja

HŽ Infrastruktura odbila dogovorenu riječku lokaciju za kontejnere i šatore za privremeno zbrinjavanje migranata

HŽ Infrastruktura odbila dogovorenu riječku lokaciju za kontejnere i šatore za privremeno zbrinjavanje migranata
Foto: Grad Rijeka

RIJEKA - Grad Rijeka zaprimio je u srijedu dopis HŽ Infrastrukture u kojem dogovorenu lokaciju za smještaj privremenog šatora i kontejnera (iza stare izložbene lokomotive, pored zgrade kolodvora) ocjenjuju neprihvatljivom.

Čak štoviše, i sve druge potencijalne lokacije uz sam kolodvor ocjenjuju neprihvatljivima za smještaj privremenog šatora i kontejnera u kojima bi se migrantima omogućili minimalni sanitarni uvjeti.

Nakon prošlotjednog sastanka između Grada Rijeke, Riječke nadbiskupije, Hrvatskih željeznica, Policijske uprave PG na kojem su Grad, Nadbiskupija i HŽ dogovorili način i lokacije na kojima bi se osigurala privremena pomoć migrantima koji se okupljaju na prostoru željezničkog kolodvora, u srijedu je Grad Rijeka zaprimio dopis HŽ Infrastrukture u kojem dogovorenu lokaciju za smještaj privremenog šatora i kontejnera (iza stare izložbene lokomotive, pored zgrade kolodvora) ocjenjuju neprihvatljivom.

U svojem dopisu HŽ Infrastruktura upućuje Grad Rijeku da šator Crvenog križa i sanitarni kontejner postavi na prostor ispred skladišta ex marketa Graziani. Navedeni prostor je u privatnom vlasništvu i Grad njime ne može raspolagati.
Zbog navedenog, Grad Rijeka i Riječka nadbiskupija do daljnjeg nisu u mogućnosti poduzeti niti ovaj minimum humanog zbrinjavanja migranata i osigurati minimalne sanitarne uvjete na lokaciji željezničkog kolodvora gdje migranti pretežito borave. Valja napomenuti da većina njih upravo vlakovima i dolazi u Rijeku i ovdje se privremeno zaustavljaju.

- Boravak migranata u postojećim uvjetima na području željezničkog kolodvora slika je nehumanog pristupa prema ljudima koji trebaju pomoć, a nemogućnost stvaranja minimalnih sanitarnih uvjeta počet će predstavljati zdravstveni problem ne samo za migrante nego i za djelatnike HŽ-a te građane koji borave u okolici kolodvora. Iz svih tih razloga gotovo je neshvatljivo da HŽ odbija nedavno dogovorenu lokaciju, a posebno je neshvatljivo da u svojem dopisu to pravdaju „sigurnošću željezničkog prometa“, tim više što sada migranti borave neposredno uz prugu, odnosno zgradu kolodvora - kazao je gradonačelnik Rijeke, Marko Filipović.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Migranti se iskrcavaju u Buzetu na putu prema Sloveniji - Građani u strahu
Čini se da je na sjeveru Istre uspostavljena nova migrantska ruta. Iz Rijeke migranti autobusom Hrvatskih željeznica putuju do Lupoglava i potom od tamo vlakom stižu do Željezničkog kolodvora Buzet. Tu se iskrcaju i potom pješice nastavljaju nekoliko kilometara željezničkom prugom, u pravcu Rakitovc…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.