3 min. čitanja

Hvarski čisti Škoji - Učionica na otvorenom

Hvarski čisti Škoji - Učionica na otvorenom
Foto: PD Hvar

HVAR/PAKLINSKI OTOCI - “Škoji” kako hvarani popularno nazivaju Paklinske otoke koji se nalaze ispred grada Hvara ovog četvrtka 22. svibnja, bili su učionica na otvorenom za učenike sedmog razreda Osnovne škole Hvar. U sklopu projekta Paklinski otoci u plavom i zelenom, Planinarsko društvo Hvar u suradnji s OŠ Hvar organiziralo je edukaciju u prirodi na temu problema otpada u moru kako bi svoje mlade sugrađane osvjestilo o važnosti očuvanja mora i njihovoj odgovornosti u tome.

Učenike su na škoje pratile njihove profesorice, biologije i kemije, Ružica Ćurin i geografije Marjana Tudor. Po dolasku u uvalu Vlaka, učenike je o metodi prikupljanja otpada educirala biologinja i ekologinja mora Jelena Kurtović Mrčelić te su osnaženi novim znanjem krenuli u šetnju prema obližnjoj uvali Okorija, gdje ih je čekala plaža puna smeća.

- Rad s djecom je uvijek zabavan i motivirajući jer su oni bez predrasuda i jako su znatiželjni. Iznenadili su me svojim poznavanjem morskih životinja i prijetnjama morskog otpada za njih. Zahvaljujući vrijednim rukama na šljunčanoj plaži uvale Okorija prikupili smo čak 1000 komadića plastike u kojoj dominira stiropor i plastične boce. Ova akcija je još jednom ukazala na problematiku plutajućeg plastičnog otpada koji se deponira na plažama koje djeluju kao lijevak morskog otpada usred pretežito stjenovite obale istočnog Jadranskog mora. Potreban je veći angažman lokalne zajednice i aktivno djelovanje komunalnih društava što jest slučaj na Paklinskim otocima - ispričala je Jelena Kurtović Mrčelić, Javne ustanove More i krš.

Podijelili su se u grupe te pristupili organiziranom prikupljanju otpada prema vrsti materijala: plastika, guma, tkanina, papir… Vrijedno su brojali svaki komadić, zapisivali na papir i na kraju sumirali rezultate. Najviše su sakupili komada plastike, dok je najmanje bilo komada tkanine i papira, koji se relativno brzo razgrade u moru. U kratkom vremenu su ukupno prikupili više od 20 kg otpada!

Nakon zaslužene marende, kao pravi planinari hodajući šumskom stazom vratili su se  do Vlake, te usput dogovorili izradu prezentacije i plakata kojom će svojim kolegama i prijateljima u školi pokazati što su sve naučili na Paklinskim otocima.

- Uvijek nam je drago kada u aktivnosti uključimo djecu jer su oni naša budućnost i važno ih je upoznati s principima zaštite okoliša. Veseli nas da su djeca bila jako motivirana, da su uživali tijekom boravka u prirodi te se nadamo nastavku suradnje s OŠ Hvar kod organizacije sličnih akcija i provedbi edukacija u prirodi. Sljedećeg tjedna planiramo još jedno predavanje, ovog puta OŠ Hvar posjetit će Milena Šijan, poznata alpinistica, članica HGSS-a, i ženske ekspedice na Everest,  a učenike će educirati o zaštiti i ponašanju u prirodi. Treba spomenuti i vrijedne djelatnike Komunalnog Hvar koji su sudjelovali i u ovoj akciji, propisno zbrinuli prikupljeni otpad, na čemu im ovom prilikom zahvaljujemo - kazala je Mira Ćurin, predsjednica Planinarskog društva Hvar.

Projekt “Paklinski otoci u plavom i zelenom” sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Hvara. Partneri projekta su Grad Hvar, Javna ustanova More i krš te Zajednica sportskih udruga Grada Hvara.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.