3 min. čitanja

Hrvatski i slovenski ronioci čistili Brijune

Hrvatski i slovenski ronioci čistili Brijune
Foto: Plava promocija

BRIJUNI - Tijekom ovog vikenda više od 20-ak hrvatskih i slovenskih ronioca Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic i pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske (DIP Osijek) u sklopu ekološke akcije čišćenja podmorja „Eko patrola Brijuni 2023.“ čistili su podmorje uvala na Velikom Brijunu.

Akcija se je provodila u cilju smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa, te ukazivanja na negativan utjecaja čovjeka na podmorje i potrebu očuvanja flore i faune našeg podmorja u organizaciji Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, u suradnji s JU Nacionalni park Brijuni uz podršku Plave promocije pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Usprkos lošem vremenu treći dan, ronioci su i dalje nastavili vrijedno izvlačiti krupni otpad iz mora te im vremenske neprilike nisu ometale skupljanje otpada iz podmorja kako bi na taj način doprinijeli očuvanju mora, okoliša i prirode.

Iz mora je izvučen krupni otpad, staklo, plastika i gume te je predan Stručnoj službi na daljnju obradu, a kontinuiranim provođenjem ekoloških akcija čišćenja podmorja na i oko otočja Brijuni te redovitim uklanjanjem otpada koji dolazi nakon velikih oluja, bura i juga vidljivo je smanjivanje otpada u moru te briga službi o čistoći podmorja unutar Nacionalnog parka Brijuni koji brinu o čistoći podmorja te redovito provode ekološke akcije čišćenja.

Ujedno tijekom ovih dana Javna ustanova Nacionalni park Brijuni surađuje s Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, čiji znanstvenici provode istraživanje kojemu je cilj ustanoviti kako posjećenost plaža utječe na količinu i vrstu otpada koja se nađe pod morem. Uspoređuje se količina otpada u moru na nekoliko obližnjih gradskih odnosno mjesnih plaža s plažama u zaštićenom području, u ovom slučaju Brijunima uključujući i uvale u kojima kupanje nije dozvoljeno. S obzirom da su Brijuni jedno od rijetkih područja hrvatskog Jadrana gdje postoje uvale na kojima kupanje nije dozvoljeno, idealni su za istraživanje ovog tipa.

Osim ovog istraživanja, JU NP Brijuni provodi brojna istraživanja i monitoringe u moru kao što su npr. istraživanje riba, rakova, koralja, spužvi, morskih cvjetnica, dupina, morskih ptica i dr.

More čini oko 80% površine Nacionalnog parka Brijuni, a podmorje je osnovni razlog zbog kojeg ovo područje ima status nacionalnog parka stoga se veliki napori ulažu u istraživanja i nastojanja očuvanja živog svijeta pod morem.

Osim čišćenja podmorja pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe u sklopu ekološke akcije čišćenja podmorja „Eko patrola Brijuni 2023.“ provodili su vježbe uigravanja timova, kružna pretraga i noćno ronjenje s ciljem edukacije i uvježbavanja pripadnika skupine.

Organizatori akcije bili su Ronilački klub HRVI Nemo-Adriatic,  JU Nacionalni park Brijuni uz podršku Agencije Plava promocija, a održana je pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu programa Zajedno čuvajmo okoliš.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.