3 min. čitanja

Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum proslavila 30 godina rada: „To nije samo naš posao, nego životni poziv“

Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum proslavila 30 godina rada:  „To nije samo naš posao, nego životni poziv“
Foto: Press

ZAGREB - U našoj Hrvatskoj, zemlji s tisuću otoka, bogatom pomorskom tradicijom i baštinom, sve članove udruge Mare Nostrum povezuje strast za morem i pomorstvom. To nije samo naš posao, nego životni poziv. Još uvijek nema cjepiva protiv virusa pomorstva. Kad vas jednom zarazi povratka više nema! - riječi su Igora Budisavljevića, predsjednika skupštine Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum koja je danas u konferencijskom centru City Plaza svečano proslavila 30 godina rada.  Svečanoj proslavi prisustvovali su brojni predstavnici brodarskih društava koji se već tri desetljeća zalažu za promicanje kvalitetnog brodarstva te kreiranje povoljnih uvjeta poslovanja brodara.

Igor Budisavljević, ispred Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum, istaknuo je i kako je pomorski biznis po prirodi vrlo tradicionalan posao, no usprkos tome i dalje je nezamjenjiv u poslovnom svijetu. Dokaz tome upravo su ratni sukobi kojima svjedočimo na istoku Europe.

- Otprilike 90% svjetske trgovine odvija se brodovima – to je još uvijek najekonomičniji, ali i najsigurniji te ekološki najprihvatljiviji način prijevoza kada se uzme u obzir količina tereta - naglasio je predsjednik skupštine Hrvatske udruge brodara Igor Budisavljević.

Kapetan Mario Babić, bivši državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture koji je vrlo usko surađivao s Udrugom Mare Nostrum kroz dva desetljeća, okupljenima je uputio pismo u kojem je istaknuo uspjehe Udruge. Naročito je, poručio je, ponosan  na Pomorski zakonik i njegove odredbe kojima je riješen socijalno-radni i porezni status hrvatskih pomoraca u međunarodnoj plovidbi.

- Time smo napokon sredili njihov takoreći ilegalni status i praktički oslobodili od poreza. U vrijeme konjunkture na svjetskom brodarskom tržištu, novim Pomorskim zakonikom oslobodili smo od poreza na dobit brodare u međunarodnoj plovidbi, što smo kasnije transformirali u porez na tonažu - poručio je u svom pismu kapetan Mario Babić.

U sklopu svečanog obilježavanja 30. godina rada udruge Mare Nostrum dodijeljena su i priznanja u znak zahvalnosti za dugogodišnju uspješnu suradnju i značajan doprinos. Dobitnici priznanja su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Sindikat pomoraca Hrvatske, emisija Pomorska večer Hrvatskog radija te Hrvatsko društvo za pomorsko pravo.

Inače, Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum osnovana je 1991. godine na inicijativu 14 brodarskih društava. Do 2000. godine djelovali su kao trgovačko društvo koje je potom preoblikovano u udrugu. Danas Mare Nostrum okuplja 12 članica koje čine najznačajnije hrvatske brodare koji upravljaju sa 127 brodova. Riječ je o tvrtkama Alpha Adriatic, Atlantska plovidba, Brodospas, Brodosplit Plovidba, Golar Viking Management, Hrvatski registar brodova, Jadrolinija, Jadroplov, Jadranski pomorski servis, Rapska plovidba, Tankerska plovidba i Thome Croatia. Desetljeća akumuliranog znanja i iskustva svojih članova stavljaju na raspolaganje svim dionicima hrvatske pomorske industrije s ciljem njezinog razvoja, a ponajviše na izbor optimalnog modela razvoja hrvatskog pomorstva i značajniju obnovu flote u budućnosti.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.